magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» PROJEKTEK » Környezet és Energia Operatív Program » Barlangi világítás rekonstrukció 1.
Barlangi világítás rekonstrukció 1.
 
led1 alapadatok 

A projekt címe: A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos,a  lámpaflóra kialakulását minimalizáló átalakításának megvalósítása az Aggteleki Nemzeti Park területén
A projekt kódja: KEOP-7.3.1.2/09-2009-0004
Pályázó: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
A projekt megvalósításának kezdete: 2010.01.01
A projekt megvalósításának vége: 2011.03.31
A projekt költsége: 7.900.000 Ft

led1 projekt leírása


Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság pályázatot nyújtott be a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) konstrukció keretén belül, „A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakulását és terjedését minimalizáló átalakításának megvalósítása az Aggteleki Nemzeti Park területén” címmel.  Jelen projekt célja, az élettelen természeti értékek és az ezekhez kapcsolódó élővilág hatékony és korszerű megőrzése, rehabilitációja.

A projekt közvetlen célja a barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása, valamint az érintett barlangokban kialakult lámpaflóra terjedésének minimalizálása, megakadályozása az alábbi helyszíneken:

  • A Baradla-barlang Aggteleki kivilágított szakasza
  • A Baradla-barlang Vörös-tó – Jósvafő között lévő kivilágított szakasza
  • A Vass Imre-barlang kivilágított szakasza
  • A Rákóczi-barlang kivilágított szakasza

A projekt megvalósulásának főbb közvetlen céljai között említhetjük az alábbiakat:

  • a barlang élővilágának védelme (denevérek és a barlangi képződmények védelmének biztosítása),
  • a Nemzeti Park értékeinek hatékonyabb megőrzése és jobb megismertetése,
  • hazánk Natura 2000 területekkel és fajokkal kapcsolatos vállalásának és kötelezettségének biztosítása,
  • hazánk a Világörökségi státuszhoz kapcsolatos vállalása és kötelezettsége,
  • a felhasznált villamos energia összteljesítmény csökkenése,
  • az ANPI villamos energia használat költségének csökkenése.

A projekt teljes költségvetése várhatóan: 247 496 931 Ft lesz.

Jelen projekt keretében a Baradla-barlang aggteleki, a Vörös-tó – Jósvafő közötti, továbbá a Vass Imre-barlang, illetve a Rákócz-barlang kivilágított szakaszán a díszvilágítási lámpatestek cseréje történik meg korszerű LED-es típusokra a meglévő világítási kábelhálózat érintetlenül hagyása mellett. Ezen kívül a Baradla-barlang aggteleki kivilágított szakaszán a világítási működtető áramkörök korszerűsítése is megtörténik, mely kiterjed valamennyi nyomógomb, kezelőpult cseréjére. Valamint a Rákóczi-barlangban valamennyi lámpatest esetében a lámpabekötő kábelszakasz (régi GT típusú kábel) cseréje valósul meg.

A beruházás mindösszesen 4 ha területet, 3 730 m hosszúságú barlangjáratot érint, mely 771 db hagyományos izzót tartalmazó világítási rendszer korszerű, LED technikára történő áttérését jelenti.

A projekt megvalósításának közvetlen és közvetett eredményei egyaránt lesznek. Közvetlen eredményei közé tartozik a kivilágított barlangok, illetve barlangszakaszok világítási rendszereinek energiatakarékossá válása.

A fent említett közvetlen eredmények mellett a következő közvetett eredmények valósulhatnak meg a projekt során. A korszerű világítás hatására minimalizálódhat az érintett barlangokban, barlangszakaszokban a lámpaflóra terjedése.

A LED fényforrások fényáram/felvett teljesítmény értéke miatt a felvett teljesítmény kisebb hányada alakul át hővé, nagyobb fényerő mellett, mint a hagyományos izzók esetében, mely a lámpaflóra kialakulásának nem kedvez. Ezáltal a képződmények károsodása nem következik be a megvilágítás hatására, így a barlang természeti állapota megőrizhető, az új világítási rendszernek köszönhetően a természeti állapot hosszútávon fenntartható. Az új rendszer kiépítését követően az átfogó vegyszeres kezeléssel eltávolított lámpaflóra újra elterjedni nem tud.

A projekt megvalósulása után az egyes helyszínek kizárólag karbantartási munkálatokat igényelnek, melynek költségei elhanyagolhatóak, így önmagában biztosítják a hosszú távú fennmaradásukat.

A jelenlegi állapot megtartása további problémát jelent arra vonatkozólag, hogy az Európai Bizottság 2016-ig szóló rendelete fokozatosan megtiltja a hagyományos izzók forgalomba hozatalát. 2009. szeptember 1-től elsőként a 100 wattnál, 2010 őszétől pedig a 60 wattnál erősebb "körteizzókat" tiltja ki az üzletek polcairól. Ekkortól tehát kizárólag gáz kisülésű fényforrásokat (fénycső) és LED-es fényforrásokat vásárolhatunk majd az Európai Unió piacán, ezzel lehetetlenné téve a jelenlegi állapot szerinti barlangok üzemeltetését.

Az előkészítő munkálatok eredményeként elkészült a beruházást megalapozó Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány, a kiviteli tervek, valamint összállításra került a közbeszerzési dokumentációs csomag is. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága 2010. 10. 20-án benyújtotta azt az ún. második fordulós pályázatot, melynek célja a tervezett kivitelezési munkálatok megvalósítása.


led1 letöltések
 
Az alábbiakban a projekthez kapcsolódó anyagainkat töltheti le:

   
 
2021. 02. 23. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
Magyar Nemzeti Parkok

Világörökség
ANP Turisztikai Honlapja
 
 
 
 
 
 
Programok-Programs
    
Megérkezett!
Időjárás

Találat..
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás