magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» Projektek » Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program (2014-2020) » Csodálatos madárvilág határok nélkül - SKHU/1601/1.1/065
Csodálatos madárvilág határok nélkül - SKHU/1601/1.1/065
 

 

 

 

 

 

 

A projekt címe:
Csodálatos madárvilág határok nélkül/ Birds without borders
 
 
A projekt azonosító száma:
SKHU/1601/1.1/065
 
 
Főkedvezményezett:
Státna ochrana prírody Slovenskej Republiky (Szlovákia)
 
 
Kedvezményezett:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
 
 
A projekt megvalósításának kezdete:
2017.11.01.
 
 
A projekt befejezési dátuma:
2019.10.31.
 
 
A támogatás összege:
bruttó 408 156,10 Euro
(ebből Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 154 625,10 Euro)
 
 
A támogatás mértéke (%-ban): 100 %
 
A projekt bemutatása, eredményei:
 
A madármegfigyelés egy fejlődőben lévő szabadidős és egyben komoly szakmai tudást és felszerelést igénylő tevékenység.
A 2017 és 2019 között megvalósult közös szlovák-magyar projekt célja a madármegfigyelési tevékenység fejlesztése, az összehangolt madármegfigyelő táboroztatás, valamint a szükséges infrastruktúra és eszközpark kiépítése volt.
A Szlovák Karszt Nemzeti Park és az Aggteleki Nemzeti Park ismert, határon átnyúló karsztterület. A projekt célterülete az itt található, egyedülálló, a határ mindkét oldalán elterülő különleges madárvédelmi terület.
 
A projekt magyarországi célterülete a Bódva-völgy, mely Észak-Magyarország egyik jelentős ökológiai folyosója, azaz olyan hosszan elnyúló terület, amely lehetővé teszi a fajok vándorlását. A völgy hazai szakasza megközelítőleg É-D irányú, ezért „vonulási folyosó“ jelleggel a kisebb és a nagyobb testű madarak egyaránt szívesen használják.
 
A fejlesztés eredményeként a Szalonna és Perkupa községek között, a Bódva partján található Bódva-völgyi madárgyűrűző állomás megközelíthetősége az ide vezető földutak javításának köszönhetően egyszerűbbé vált,
Azért került ezen a helyszínen kialakításra az állomás, mert a terület változatos élőhelyei ideális viszonyokat biztosítanak számos madárfaj számára. Vonulásuk során megállnak itt pihenni, táplálkozni, a továbbrepüléshez szükséges zsírraktáraikat feltölteni.
A projekt során továbbá beszerzésre kerültek új madárfogó hálók, hálótartó oszlopok, valamint a madárgyűrűző állomás működését segítő egyéb felszerelések.
 
A madásgyűrűző állomás minden év augusztusa és októbere között működik, célja a területen átvonuló madárállományok alakulásának természetvédelmi és tudományos célú nyomon követése, mely tevékenységhez a szakemberek mellé iskolás csoportok,családok, bárki önkéntesként, segítőként vagy akár csak látogatóként csatlakozhat előzetes bejelentkezést követően, akik a madárgyűrűzés és madármegfigyelés mellett madártani és természetvédelmi ismereteket is szerezhetnek.
A tevékenységek megvalósulásának legintenzívebb része augusztus és október hónapok közé, az őszi madárvonulás időszakára esett, a területen átvonuló madárfajok vizsgálata, megfigyelése és bemutatása ekkor zajlik. A Bódva-parti területen 40 állandó madárfogó hálót állítanak fel a szakemberek. A hálók kisebb énekesmadarak befogására alkalmasak. Az önkéntesek napkeltétől napnyugtáig óránként ellenőrzik a hálókat és szedik ki belőlük a madarakat. A gyűrűzővizsgával és komoly ornitológiai tudással rendelkező gyűrűző szakember megvizsgálja a befogott madarak vonulással kapcsolatos paramétereit (pl. hogy mennyi zsírt sikerült felhalmozniuk), és ellátja őket egy egyedileg számozott gyűrűvel. Mindennek a dokumentálása is megtörténik, s az információk befutnak majd a hazai gyűrűző központba. Ha valamikor a meggyűrűzött madarat újra befogják, a gyűrű száma alapján azonosítani tudják, és ha elég sok ilyen adat összegyűlik, abból kiderülhet, hogy egy-egy faj hol tölti az év meghatározott időszakát, merre vonul, milyen életkort élhet meg, stb. Hálóba kerülésük helyszíneit térképen jelölve kirajzolódnak vonulási útvonalaik, pihenőhelyeik. Ezek ismerete pedig védelmük szempontjából alapvető fontosságú.
A több ezer befogott madár vizsgálata kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a madarak iránt fogékony érdeklődők kéz közelből szemlélhessék meg a madarakat, részt vehessenek a munkában.
A madárgyűrűző állomáson a szakmai munkát végzők és az önkéntesek birtokukba vehették a projekt keretében beszerzett jurtát is.
 
Az ide látogatók számára kialakítottunk egy új, látványos interaktív tanösvényt, az ún. bokorlabirintust, valamint a meglévő Bódva-völgyi tanösvény táblái is megújultak. A tanösvényekről bővebben itt olvashat: https://anp.hu/tanosvenyek
 
A megújult, 2,5 km hosszú Bódva-völgyi tanösvény bemutatja a folyóparti élőhelyeket, valamint az emberi tevékenység tájra gyakorolt hatását, megismerhetjük a terület jellegzetes növény- és állatfajait. Minden évben tábla készül az adott év madarának kijelölt madárfajról, életmenetéről, érdekes szokásairól.
 
Az 500 m hosszú, a projekt keretében újonnan kialakított Bokorlabirintus - csakúgy mint a Bódva-völgyi tanösvény - ideiglenesen látogatható. Az interaktív ösvény a Bódva-völgyi Madárgyűrűző Állomás közvetlen szomszédságában, a növényzetben kialakított labirintusban rejtőzik. A bokrok között megbúvó állomáshelyek tábláit böngészve, játékait eljátszva számos érdekességet megtudhatunk a madarak életéről. Az állomás az őszi madárvonulás időszakában (szeptember-október folyamán) fogadja az érdeklődőket, s az ösvény is ebben az időszakban várja látogatóit.
 
Élőhelykezelési munkák keretén belül szárzúzás, részleges szárzúzás, valamint madarak táplálékául szolgáló őshonos, hazai szaporítóanyagból származó, szabadgyökerű cserjék (húsos som, fekete bodza, galagonya-fajok), illetve fák (madárberkenye) telepítése valósult meg. Mintegy 350 cserje és 30 facsemete került kiültetésre, melyek sértetlenségét 400fm vadkerítés építésével biztosítottuk.
 
A projekt keretében a gyűrűző állomás közelében, a Rakaca-víztározó északi partján egy madármegfigyelő torony épült, melyról kiváló lehetőség nyílik a tó madárvilágának megfigyelésére. A mellette elhelyezett bemutató táblák biztosítják, hogy az amatőr, kísérő nélkül érkező madármegfigyelők is megfelelő ismereteket kapjanak a tóról és leggyakoribb madárfajairól.
 
A szlovák partner a határhoz közeli Somodiban (Drienovec, SZK) működő madárgyűrűző állomás felszerelését korszerűsítette, kialakított egy tanösvényt és 3 madármegfigyelő tornyot épített a görgői (Hrhov) tavaknál. A szlovák partner projekthez kapcsolódó honlapja itt érhető el: http://www.sopsr.sk/web/?cl=11232
 
A projekt során az online bemutatáshoz kapcsolódóan létrehoztunk egy interaktív térképet is, mely bemutatja a a látogatók számára az Aggteleki- és Szlovák Karszt térségének turisztikai- és lényegesebb természetvédelmi információit, beleértve a madármegfigyelés lehetőségeit. A térkép elérhető itt: https://anp.hu/terkep
 
A projektben kiemelkedő szerepet kapott a programot népszerűsítő kommunikáció, mely elsősorban az iskoláskorú gyermekek érdeklődésének felkeltésére szolgált. Az iskolák számára meghirdetett vetélkedők és pályázatok elősegítették a program széles körű népszerűsítését. Szakmai megvalósítóink révén sor került madártani bemutatókra és szabadidős programokra is. 2018-ban 20 általános iskolából és 8 óvodából összesen mintegy 1200 gyerek tekintette meg a gyűrűző állomás munkáját. Számukra hirdette meg az Igazgatóság a „Madárgyűrűző táborban jártam“ című rajz és esszépályázatot.
A gyűrűzőállomás működési időszakán kívül az Igazgatóság levelező vetélkedőt szervezett környékbeli általános iskolák számára „Legyél te is madarász“ címmel, melyen 16 általános iskola 75 osztálya vett részt. A díjazottak jutalomnapon vehettek részt 2018 őszén a Bódva-völgyi Madárgyűrűző Állomáson.
 
 
A projekt fő eredménye, hogy a területen folyó kutatómunka és az ökoturisztikai bemutató tevékenység körülményeinek minősége jelentősen javult és fenntarthatóvá vált, továbbá, hogy a terület madártani értékeinek széles körű bemutatásával hozzájárultunk a határon átnyúló régió ökoturisztikai kínálatának bővítéséhez.
 
 
Letölthető anyagok, hírek
 
Interaktív térkép: https://anp.hu/terkep
 
„Bokorlabirintus“ Foglalkoztató füzet: https://anp.hu/tanosvenyek/cikk/132
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Galéria
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
További információ a projektről:
 
 
Huber Attila
szakmai vezető, Természetmegőrzési Osztály
Tel: +36 48 506 000, Fax: +36 48 506 001
Mobil: +36 30 631 1724
 
 
 
Hordós-Nagy Zsuzsa
osztályvezető, Pályázatkezelési Osztály
Tel: +36 48 506 000, Fax: +36 48 506 001
Mobil: +36 30 370 13 33
 
 
   
 
2021. 06. 14. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
Magyar Nemzeti Parkok

Világörökség
ANP Turisztikai Honlapja
 
 
 
 
 
 
Programok-Programs
    
Megérkezett!
Időjárás

Találat..
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás