magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» Egyéb védelmi kategóriák » Bioszféra Rezervátum
Bioszféra Rezervátum
 

Az UNESCO Ember és Természet Programja
(Programme on Man and the Biosphere (MAB)

A bioszféra rezervátum az UNESCO Ember és Természet Programjának (Programme on Man and the Biosphere (MAB)) keretein belül létrejött természetvédelmi rendeltetésű terület.
A bioszféra-rezervátumok világhálózatának létrehozásának célja a hogy előmozdítsa és bemutassa  az ember és a bioszféra között létrejövő kiegyensúlyozott kapcsolatot. Annak érdekében, hogy prezentálják az ökológiai rendszer sokszínűségét, a rezervátumok magukba foglalják a szárazföldi, a vízparti és a tengeri ökoszisztéma területeit.
A bioszféra-rezervátum területe három övezetre osztott. A külső az úgynevezett „puffer” zóna, ahol a táji adottságok kihasználásával gazdálkodnak. A következő az átmeneti zóna, ahol jellemző az emberi jelenlét, de szigorú korlátok között. A legbelső és legértékesebb zóna a rezervátum magterülete, ahol semmilyen gazdasági tevékenységet nem lehet folytatni, a legfontosabb feladat a természeti értékek megőrzése. A bioszféra-rezervátumok feladatai közé tartozik a terület természeti értékeinek, táj-, faj- és genetikai diverzitásának megőrzése, a fenntartható fejlődés biztosítása és az ezt célzó oktató- és kutatómunkák támogatása.

Részletesebben az UNESCO MAB programjáról >>>

Az Aggteleki Bioszféra Rezervátum

Kijelölés időpontja: 1979

Az Aggteleki Bioszféra rezervátum területe (20 170 ha) nagy részben átfed az Aggteleki Nemzeti Park területével. Elsősorban különleges földtani kincsei, faunisztikai értékeket is megőrző barlangrendszerei, illetve karsztterületeinek egyedülálló és rendkívül fajgazdag állat és növényvilága élővilága, az ország több endemikus fajának előfordulása indokolta kijelölését.

A rezervátum két magterületet foglal magában (244 ha) Jósvafőtől északra a Haragistya és a Nagyoldal, Fertős-tető területén. A szlovák-magyar országhatár által korábban évtizdekig észak felől elzárt, alacsony népsűrűségű vidék hazánk egyik legháborítatlanabb természeti területei közé tartozik. Nem véletlen tehát hogy a a korábban eltűnt nagyragadozók is megjelentek a magterületen és környezetében.

 

 

   
 
2021. 11. 04. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás