magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» Természetvédelemi kezelés » Élőhely fenntartás, rehabilitáció
Élőhely fenntartás, rehabilitáció
 

 

Özönnövények elleni védekezés az Aggteleki Nemzeti Parkban

 

Évről-évre hatalmas feladat az invázív növények – elsősorban a bálványfa (Ailanthus altissima) és az aranyvessző fajok (Solidago gigantea és S. canadensis) elleni védekezés megtervezése, megszervezése és végrehajtása. Ezt a munkát tették lehetővé, több más megvalósított céljuk mellett az INTERREG HUSKUA/05/02/068 és a HUSK 0801/2.2.1./0045 pályázati programok.

A Kelet-Ázsiából származó bálványfa inváziója a fokozottan védett, Vörös Könyves tornai vértő (Onosma tornense) legnagyobb hazai élőhelyekén is számon tartott Alsó-hegy xerotherm élőhely együttesét veszélyezteti. A bálványfa visszaszorítását célzó intézkedések 1998-ban kezdődtek, amikor első ízben történt meg a faj itteni elterjedésének térképezése. A felmérést kezelési kísérletek sorozata követte, hogy megállapítsuk melyik az ideális stratégia, amely a legkevesebb zavarás mellett az özönfaj leghatékonyabb elhalását okozza. A kísérletek tapasztalatait figyelembe véve 2001-2006 között a teljes hegyen (több mint 200 ha-os terület) 5%-os glifozát tartalmú oldattal pontpermetezéssel, ecseteléssel és 15 %-os glifozát tartalmú oldatot alkalmazva tősebzéssel vegyszeres irtás következett, melynek eredményeként a megtermő fák 95-98%-a elpusztult, valamit nagyarányú sarjelhalás volt tapasztalható. A 2010-es újratérképezés tanúsága szerint a bálványfa elterjedése tizedére esett vissza. Egy újabb vegyszeres kezelés, melyet 2012-ben tervez az Igazgatóság, reményeink szerint csaknem teljesen vissza tudná szorítni ezt a nagyon agresszív fajt.

 

Solidago irtás 2

 

Az aranyvessző fajok ezzel szemben elsősorban nedves gyepeket, mocsár és lápréteket veszélyeztetik, de intenzíven terjednek felhagyott szántókon is. A Bódva- és a Jósva-patakok völgyei, valamint az Aggteleki-kavicshát a legfertőzöttebbek.

Fotó: Farkas Tünde

 

A Jósva-völgyben a Solidago mechanikus irtásának évtizedes „hagyománya” van. Mivel ez nem bizonyult hatásosnak, a gépi kaszálás mellett, önkéntesek kézi vegyszeres irtást végeznek, melynek eredményeként az aranyvessző lassan kiszorul a Jósva-völgyből.

Az Aggtelek környéki gyepek és parlagok esetében a természetvédelem, a tulajdonosok és az önkormányzat közös összefogása szükséges, ahhoz, hogy eredményes munkát végezhessünk e faj inváziójának megállításában.

Saját vagyonkezelésünkben lévő területeinken 2 éve történik a szárzúzás mellett vegyszeres irtás is. 2011-ben eddig 118 ha területen sikerült 3 %-os glifozát tartalmú oldattal pontpermetezést végezni, amely Aggtelek területén a vegyszeres visszaszorításra szóba jöhető fertőzött terület cca. 90%-a.

Fotó: Farkas Tünde

 

Egy-egy foltot évente többször is kezelni kell a sarjak felnövekedése, valamint elhagyási hiba miatt. A munkát megnehezíti, hogy számos parlagon hagyott magántulajdonban lévő parcellában nem kaszálják le, vagy nem irtják az invázív fajokat – bár erre jogszabály kötelez -, ezért ezek a területek fertőzési gócok maradnak.

További problémát okoz, hogy a védekezés csak a nemzeti park határain belülre korlátozódik és azt mint egy „tiszta szigetet” minden oldalról folyamatosan fenyegeti a faj újabb betörése. Ennek okán az invázió elleni védekezés folyamatos feladat, soha nem mondhatjuk, hogy egyik, vagy másik faj végleg kiirtásra került a területről.

/Farkas Tünde -Visnyovszky Tamás/

   
 
2021. 02. 23. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
Magyar Nemzeti Parkok

Világörökség
ANP Turisztikai Honlapja
 
 
 
 
 
 
Programok-Programs
    
Megérkezett!
Időjárás

Találat..
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás