magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» Védett természeti értékek » Tájvédelmi körzetek » Tokaj-Bodrogzug TK
Tokaj-Bodrogzug TK
 
Törzskönyvi száma: 183/TK/86
Védetté nyilvánító jogszabály száma:
165/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet a TBTK fenntartásáról
Nemzetközi egyezmény alá eső terület sorszáma: HUBN10001 Bodrogzug-Kopasz-hegy-Taktaköz különleges madárvédelmi Natura 2000 terület, HUBN20072 Tokaji Kopasz-hegy, HUBN20071 Bodrogzug és  Bodrog hullám tere kiemelt jelentőségű természetmegőrzési Natura 2000 terület; RAMSARI terület (3782 ha)
A terület kiterjedés: 5058 ha (fokozottan védett: 724 ha)
Megye megnevezése: Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Települések megnevezése: Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Olaszliszka, Szegi,  Tarcal,  Tiszaladány, Tokaj,  Zalkod
EOTR koordináták: N:48o 15'; E:21o 25'
Tengerszint feletti magassága: max.: 513 m, min.: 93 m 
 
 
A Tokaj-Bodrogzugi Tájvédelmi Körzet
 
A tokaji Kopasz-hegy, előtérben a szőlő ültetvények - Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Közet

A terület 1986. augusztusában, 5318 hektár kiterjedéssel került védetté nyilvánításra. Két nagy része van. Az egyik a Tokaj-Hegyaljához tartozó Nagy-Kopasz, amely méltón híres zamatos borairól. Az 513 méteres magasságával az ország egyik legnagyobb kiterjedésű vulkánikus szigethegye. Alapkőzete nagyrészt kvarcandezit, amelyre a hegylábi részeken vastag, helyenként 10-30 méter vastag üledékes kőzet, lösz települt.
A hegy természeti értékeinek nagy része a déli száraz, meleg oldalon koncentrálódik. Növényzetében molyhos tölgyes-bokorerdők, virággazdag gyepekkel váltakoznak, a hegylábi részeken pedig a löszre jellemző törpemandulások ékelődnek be a szőlőteraszok közé. Növényritkaságai közül néhány, mint például egyesek az itt élő tizenkét orchidea fajból mára a filoxéra pusztítása után parlagon hagyott szőlőparcellákon is megtelepedtek. A hegy északi oldalán hársas-kőrises és gyertyános-tölgyes erdők vannak, szelídgesztenye folttal és kaszálórétekkel tarkítva.

Hajnal a Bodrogzug felett - Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet (fotó: Barbalics Nándor)


Gazdag állatvilágára főleg a száraz-meleg élőhelyeket kedvelő gerinctelen és gerinces fajok a jellemzőek, de a kőfejtők, bányák és a löszfalak néhány speciális élőhelyet igénylő állatfaj megtelepedését is lehetővé tették.
A tájvédelmi körzet másik nagy területe a Bodrog-Tisza ártér, amely tavasszal ezüstös színbe öltözik a két folyó megáradt, csillogó vizétől. Növényzetében ezért főleg a vízhez, a nedves termőhelyekhez kötődő növényfajok dominálnak. A területen morotvatavak hínártársulásai, mocsarak magassásosai, nádasai, láprétek és mocsárrétek váltakoznak nagy kiterjedésű nedves kaszálókkal, fűzligetekkel. A folyóvizeket ligeterdők szegélyezik, de sajnos jelentős a nemesnyárasok aránya is. A terület helyenként gyakori védett növénye az enciánkék virágú kornistárnics és a tiszaparti margitvirág.

Kanalasgém, a Bodrogzug egyik védett madár ritkasága (fotó:barbalics Nándor)


A tavaszi áradások miatt nyár közepéig járhatatlan ártér zavartalan fészkelést biztosít az itt élő rendkívül gazdag vízimadár-világnak. Nagy számban fészkelnek itt réce- és gázlómadárfajok, mint például a természetvédelem jelképévé lett, elegáns megjelenésű nagykócsag, a kisebb termetű ritkább testvére a kiskócsag, vagy a sásosakban, nedves réteken fészkelő, rejtett életmódú haris, amely nemzetközileg is elismertté tette a Bodrogzugot. Az őszi madárvonulás idején nagy számban tartózkodnak ill. gyülekeznek itt a délre tartó vízimadár-csapatok.

A Bodrogzug az ország egyik legszebb vízitúrázó területe. A tavaszi áradások jelentik a szezon kezdetét április végén, május elején. A területen vízitúrázni csak engedély birokában lehet, amelyet a www.bodrogzug.hu honlapon, vagy az ott feltüntetett tokaji és budapesti együttműködő partnereknél lehet beszerezni.


Zsaró-ér a Bodrogzugba, hazánk egyik legszebb vízitúrázú helyén


      Ma az országban ez az egyetlen olyan terület, amelyet rendszeresen elönt a víz. Természeti értékei, háborítatlansága mellett, részben ezért került fel 1989-ben, fokozott jelentőségű vízimadár élőhelyként a nemzetközi Ramsari területek listájára.


Árvíz a Bodrogzugban - Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet


Látogasson el az Aggteleki Nemzeti Park Hivatalos Turisztikai Honlapjára!
   
 
2021. 11. 04. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás