magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:






 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» Projektek » Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (2014-2020) » Természetvédelmi őrszolgálat (KEHOP-4.2.0-15-2016-00010)
Természetvédelmi őrszolgálat (KEHOP-4.2.0-15-2016-00010)
 

Alapadatok

A projekt címe: A területi jelenlét és a természetvédelmi őrzés hatékonyságának javítás az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésével  
A projekt kódja: KEHOP-4.2.0-15-2016-00010
Kedvezményezett: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
A projekt megvalósításának kezdete: 2016.12.01.
A projekt megvalósításának vége: 2022. 09.30.
A támogatás összege: 125.594.800 Ft  (100 %  támogatás intenzitás)

 

További információ a projektről:

Hordós-Nagy Zsuzsa
pályázatkezelési koordinátor, projektmenedzser
Tel: +36 48 506 000, 
Mobil: +36 30 370 13 33
E-mail:
 hordos.nagy.zsuzsa@anpi.hu

 

Rózsa Sándor
osztályvezető, szakmai vezető
Tel: +36 48 506 000,  
Mobil: +36-30-519-1096

 

A projekt leírása

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság az Agrárminisztérium irányítása alatt működő, önállóan gazdálkodó költségvetési szerv, jogszabályban meghatározott feladatköreiben a védett természeti területek természetvédelmi kezeléséért felelős szerv, ellátja a vagyonkezelésében lévő területek kezelését, fenntartását, valamint szervezeti rendszerében működteti a Természetvédelmi Őrszolgálatot.

A védett természeti területek és természetvédelmi értékek megóvásának érdekében létrehozott állami természetvédelmi őrzést végző szolgálat (természetvédelmi őrszolgálat) működése Magyarországon mintegy 30 éves múltra tekint vissza.
 
A természeti értékek és területek, különösen a védett természeti értékek és területek őrzése, megóvása, károsításának megelőzése érdekében állami Természetvédelmi Őrszolgálat működik valamennyi nemzeti park igazgatóság szervezetében.
 
Természetvédelmi Őrszolgálatunk feladata az Igazgatóság működési területén a természeti értékek és területek, természetvédelmi célú létesítmények, valamint az Igazgatóság vagyonkezelésében lévő vagyontárgyak, továbbá a régészeti lelőhelyek, megóvása, károsításának megakadályozása. Feladata a természetvédelem és a régészeti örökségvédelem érdekeit sértő cselekmények esetén a jogszabályi előírások szerinti hatósági intézkedés megtétele, hatósági eljárás kezdeményezése, illetve hatósági eljárás lefolytatása.
  
A fenti KEHOP projekt a természetvédelmi őrzés hatékonyságának javítását és természetvédelmi őrszolgálat területi jelenlétét segítő eszközpark bővítését, fejlesztését célozza meg, melynek elérése érdekében az alábbi projektelemek megvalósítása indokolt:
 
  • Az őrszolgálati mobilitás fejlesztése a természetvédelmi őrök napi munkavégzése során használt gépjármű parkjának fejlesztésével, korszerűsítésével:
A beszerzéssel a jelenleg 10 éves átlagéletkort jóval meghaladó, elhasználódott műszaki állapotban lévő – és így magas fenntartási költséggel bíró – gépjárműpark fejlesztése történik meg. Az őrszolgálati mobilitás fejlesztésének részeként a természetvédelmi őrök napi munkavégzése során használt gépjármű park mennyiségi és minőségi javulása érdekében történő beszerzés valósul meg: 6 db terepjáró pick-up gépkocsi.
 
  • A terepi adatgyűjtés, monitorozás eszközrendszerének fejlesztésével, melynek része egyrészt a természetvédelmi őrök által a napi munkavégzés során használt kézi eszközök beszerzése, másrészt az országos hatókörű légirendészeti támogató rendszer kialakítására:

    • A terepi adatgyűjtés, monitorozás eszközrendszerének fejlesztésének célja egyrészt a természetvédelmi őrök egységes eszköz ellátása (ide értve az adatgyűjtés eredményeinek feldolgozásához szükséges eszközöket) és a hatékonyabb munkavégzés lehetőségének biztosítása, másrészt olyan eszközök beszerzése, amelyek önállóan, vagy már meglévő eszköz használati körét bővítve segítik a tevékenységet. A fejlesztés során az őrszolgálat tagjai egységes személyi használatú eszközökkel kerülnek ellátásra, amely biztosítja a magasabb szintű, egységes elvárásoknak megfelelő feladatellátást (16 db notebook, 9 db terepi térinformatikai eszköz (GPS), 7 db terepi kommunikációs eszköz, 16 db távcső, 16 db fényképezőgép). A speciális monitoring eszközök beszerzése (2 db hőkamera, 1 db spektív és állvány, 2 db tükörreflexes fényképezőgép, 4 db vadkamera) új lehetőségeket biztosítanak a Természetvédelmi Őrszolgálat számára, egy eddig nem elérhető technikai színvonalon.
    • A terepi monitoring eszközök körében speciális fejlesztési elem a Légirendészeti támogató rendszer. Tervezett fejlesztésben az ORFK által biztosított légijárművön alkalmazott térinformatikai támogatással működő kamerarendszerrel, a Természetvédelmi Őrszolgálattal közös feladatellátás során lesz mód a célterületek légi úton történő ellenőrzése során adatok gyűjtésére, dokumentálására, a szárazföldi lehetőségeknél nagyságrendekkel nagyobb hatékonysággal, több nemzeti park igazgatóság közreműködésével. A tervezett fejlesztés egy olyan duplakamerás, giroszkópos fedélzeti kamera kialakítása, amely operációs rendszere térinformatikai alkalmazás segítségével működik, és a természetvédelmi őrszolgálati feladatok ellátásra alkalmas. A légirendészeti együttműködés során, a megvalósítási időszakban éves szinten hozzávetőlegesen 300.000 ha védett vagy Natura 2000 terület teljes légi ellenőrzése, illetve szükség szerinti dokumentálása valósul meg, amely a két év alatt a hazai Natura 2000 hálózat összterületének 30%-t teszi ki.
Az eszközpark fejlesztés eredményeként az igazgatóság működési területén a területellenőrzési és adatgyűjtési, monitorozási tevékenység hatékonyságának növekedése várható.
 

 

Tájékoztató füzetek, leporellók

A védett és Natura 2000 területekre vonatkozó főbb szabályok és a Természetvédelmi Őrszolgálat

 

 
   
 
2022. 12. 13. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
Magyar Nemzeti Parkok

Világörökség
ANP Turisztikai Honlapja
 
 
 
 
 
 
Programok-Programs
    
Megérkezett!
Időjárás

Találat..
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás