magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» Védett természeti értékek » Természetvédelmi területek » Zabanyik-hegy TT
Zabanyik-hegy TT
 
Zabanyik-hegy TT
 
Törzskönyvi száma: 322/TT/11
Védetté nyilvánító jogszabály száma: 131/2011. (XII. 21.) VM rendelete.
(A rendelet IDE KATTINTVA letölthető)
Nemzetközi egyezmény alá eső terület sorszáma: HUAN 20001 Aggteleki-karszt és peremterületei kiemelt jelentőségű természetmegőrzési Natura 2000 terület és HUAN10001 Aggteleki-karszt különleges madárvédelmi Natura 2000 terület
A terület kiterjedés: 62,51ha
Megye megnevezése: Borsod-Abaúj-Zemplén
Települések megnevezése: Szőlősardó
EOTR koordináták: X=346941,19, Y=766909,23
Tengerszint feletti magassága: max.: 410 m  min.: 240 m
 

A Zabanyik-hegy az Aggteleki-hegység, közelebbről a Teresztenyei-fennsík része és erősen tagolt középhegységi-dombsági felszínen a 240–410 m tszf-i magasságban fekvő terület. Alapkőzetét tekintve nagyrészt Szinpetri mészkőből áll.  Növényföldrajzi tekintetben a Holarktikus flórabirodalom, Közép-európai flóraterület Pannóniai (Pannonicum) flóratartomány, Északi-középhegység (Matricum) flóravidék, Tornai-karszt (Tornense) flórajáráshoz tartozik.

Állatföldrajzi tekintetben Palearktikus faunabirodalom, Euro-turáni faunavidék, Közép-dunai faunaterület, Ősmátra faunakörzet, Börzsöny-Mátra-Bükk faunajárásához soroljuk.

A dombvidék déli kitettségű oldalai ökológiailag a szubmediterrán és pannóniai erdősztyeppekkel mutat hasonlóságot. Növényzete másodlagos kialakulású, hagyományos gazdálkodás során keletkezett, felhagyott szőlők és gyümölcsösök, egykori legelők helyén jött létre.

 

Fotó: Virók Viktor

 

A védett terület legnagyobb értékei ezek a másodlagos lejtősztyepprétek és félszáraz gyepek, felhagyott gyümölcsösök és karsztbokorerdők, melyek számos védett értéket őriznek. Kiemelkedő jelentőségű az itt élő fokozottan védett, közösségi jelentőségű és Vörös Könyves osztrák sárkányfű (Dracocephalum austriacum) állomány, amely hazánk jelenleg ismert legnagyobb populációja.Osztrák sárkányfű a  Zabanyik-hegy védett ritka növényfa

Fotó: Virók ViktorA védelemre tervezett terület lejtősztyepprétjei, felhagyott gyümölcsösei rendkívül értékes rovarfaunát is őriznek.

A Zabanyik-hegy mintegy 1 km2-es területén összesen 112 nappali lepkefaj előfordulása bizonyított, melyek közül 46 védett. Különösen értékes a sárgaholdas púposszövő (Phalera bucephaloides), a kis apollólepke (Parnassius mnemosyne), a hegyi törpeboglárka (Cupido osiris), a bükki boglárka (Aricia artaxerxes issekutzi), a barnabundás boglárka (Polyommatus admetus) és a magyar tarkalepke (Melitaea telona kovacsi) erős populációja.

 

Fotó: Huber Attila

 

A száraz-félszáraz gyepekben tömeges az imádkozó sáska (Mantis religiosa) is.

A terület gerinces zoológiai értékeiről jelenleg csak szórványadatokkal rendelkezünk. Eddigi adataink alapján összesen 5 hüllőfaj, 53 védett madárfaj (melyből 31 fészkel is itt) és 6 védett emlősfaj előfordulásáról van tudomásunk. A fészkelő madarak közül kiemelhető az erdei pacsirta (Lullula arborea) és a karvalyposzáta (Sylvia nisoria), mindkettőnek stabil állománya él a területen.

/FT/


Látogasson el az Aggteleki Nemzeti Park Hivatalos Turisztikai Honlapjára!
   
 
2021. 11. 02. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
Magyar Nemzeti Parkok

Világörökség
ANP Turisztikai Honlapja
 
 
 
 
 
 
Programok-Programs
    
Megérkezett!
Időjárás

Találat..
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás