magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:






 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» Projektek » Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (2014-2020) » Élőhely-fejlesztés a Zempléni Tájegység területén (KEHOP-4.1.0-15-2016-00028)
Élőhely-fejlesztés a Zempléni Tájegység területén (KEHOP-4.1.0-15-2016-00028)
 

Alapadatok

A projekt címe: Komplex élőhely-fejlesztés a Zempléni Tájegység területén
A projekt azonosító száma: KEHOP-4.1.0-15-2016-00028 
Kedvezményezett: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
A projekt megvalósításának kezdete: 2016. 10. 01.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.07.31.
A támogatás összege: 1 251 024 943 Ft 
A támogatás mértéke (%-ban): 100 %

 

 

A projekt bemutatása

 

Összhangban a hazai természetvédelem stratégiai célkitűzéseivel, a projekt átfogó célkitűzése az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Zempléni Tájegységében található, természetvédelmi kezelést igénylő Natura 2000, védett, valamint fokozottan védett természeti területek ökológiai potenciáljának megőrzése, állapotának javítása élőhely-fejlesztési és területkezelési tevékenységekkel, ezzel összefüggésben az őshonos, védett növény és állatfajok védelme.
 
A projekt célja elsődlegesen a leromlott, veszélyeztetett élőhelyek helyreállítása, revitalizációja, a károsító körülmények és folyamatok felszámolása a Zempléni Tájegység kijelölt területein, a természetességi állapot és a biológiai sokféleség javítását eredményező élőhely-fejlesztési tevékenységek és azok bemutatása, valamint az ehhez és az eredmények (kedvező természeti állapot) hosszú távú fenntartásához szükséges infrastrukturális feltételek megteremtése.
 
A projekt során az Igazgatóság mintegy 1316 ha rét, legelő, erdő és mocsárként, vízállásként nyilvántartott terület kezelését és fejlesztését végzi el a természetközeli állapotok helyreállítása, megőrzése érdekében Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Fony, Mogyoróska, Olaszliszka, Regéc, Sátoraljaújhely, Szegi, Tarcal, Tiszaladány és Tokaj települések községhatáraiban, a természeti környezet több száz évvel ezelőtti egészséges állapotának a helyreállítása, a terület ökoszisztémájának javulása érdekében. A területek a Magyar Állam tulajdonában és az Igazgatóság vagyonkezelésében vannak.
 
A fejlesztés védett, fokozottan védett, Natura 2000 KJTT és KMT területeken, továbbá a Bodrogzug területén a Ramsari Egyezmény hatálya alá eső területeken valósul meg.
 
Az élőhely-fejlesztés nagy részét az Igazgatóság saját teljesítésben, azaz saját munkavállalókkal, saját eszközökkel végzi el, melyhez a projekt keretében szükséges a természetvédelmi területkezelés infrastrukturális feltételeinek javítása, mezőgazdasági és erdészeti gépek, eszközök, terepi járművek beszerzésével, és a feladatellátás bázisául szolgáló, Bodrogkeresztúrban létesítendő gazdálkodási központ kialakításával.
 
A természetvédelmi helyzet javítását és a leromlott ökoszisztémák helyreállítását célzó élőhely-fejlesztések az alábbiak:
 
- A természetes (és féltermészetes) gyepek, fás legelős élőhelyek rekonstrukciója az invázióra képes, idegenhonos növényfajok visszaszorítására, a szukcessziós folyamatok szabályozására, honfoglalásunk óta nyílt, gyepes élőhelyek visszaszerzésére irányul. Elvégzendő kezelések a beavatkozás főbb irányvonalai és az alkalmazott technológia szerint:
  • Inváziós fajok visszaszorítása;
  • Szukcessziós folyamatok szabályozása;
  • Gyalogakác állományok visszaszorítása;
  • Gyepek helyreállítása.
 
- Az erdei élőhelyek rekonstrukciója során szintén az idegenhonos és inváziós fa- és cserjefajok visszaszorítására kerül sor, kiemelt feladat a természetes, bolygatatlan, szerkezetileg változatos és sokszínű erdők rekonstrukciójának megkezdése. Elvégzendő kezelések:
 
  • Idegenhonos és inváziós fajok visszaszorítása az őshonos erdőállomány, mint élőhely helyreállítása érdekében:
    • Erdei és feketefenyő visszaszorítása;
    • Inváziós fafajok visszaszorítása;
    • Felszámolt nemesnyár, akác és erdei fenyő faültetvények helyén őshonos erdőállományok létrehozása;
  • Őshonos állományok szerkezetének javítása, szerkezeti változatosságok növelése;
  • Egyéb erdei élőhelyek helyreállítása (erdei tisztások, nyiladékok, vízállások, stb.) és a szukcessziós folyamatok visszaszorítása.
 
- A kisvizes élőhelyek rekonstrukciója során elsődleges cél a vizes élőhelyek feltöltődésének megállítása és bővítése nyílt vízfelületek kialakításával, az egykori lefűződött sarlómedrek megmentésével, valamint a vízi élőhelyek part menti sávjában az inváziós növényfajok csökkentésével. Elvégzendő kezelések:
 
  • Kisvizes élőhelyeken nyílt vízfelületek kialakítása;
  • Utak és utak menti árkok, mint kisvizes élőhelyek helyreállítása;
  • Inváziós fa- és cserjefajok irtása.
 
- A szántóterületeken az özönnövények visszaszorítása mellett, a természetközeli művelési módok alkalmazása valósul meg. Szántók helyreállítása, természetközeli művelési módok alkalmazása során elvégzendő tevékenységek:
 
  • Szántók helyreállítása, természetközeli művelési módok alkalmazásával;
  • Inváziós és szukcessziós folyamatok visszaszorítása.
 
A természetvédelmi területkezelés infrastrukturális feltételeinek javítása:
 
- A projekt keretében olyan korszerű gazdálkodási központ létesül Bodrogkeresztúron, amely megfelelő feltételeket biztosít az ügyfélfogadással és a területkezeléssel kapcsolatos feladatok ellátására, és ezen felül alkalmas az élőhely-fejlesztési munkákhoz szükséges géppark tárolására is.
 
- A projekt keretében beszerzésre kerülnek a természetvédelmi célú területkezelési munkálatok elvégzéséhez nélkülözhetetlen erdészeti és mezőgazdasági munkagépek, terepi és szállító járművek, egyéb eszközök, ami a jelenleg szűkösen rendelkezésre álló géppark jelentős, minőségi bővülését eredményezi.
 
NATURA 2000 jelölő és védett fajok, illetve a projekt eredményeinek bemutatása
 
- A NATURA 2000 területekhez kapcsolódó bemutatási tevékenység során a tájegységben található élőhelyek, természeti értékek, NATURA 2000 jelölő és védett fajok, illetve a projekt eredményei kerülnek bemutatásra a lakosság és a természeti értékeket felkereső látogatók számára rendezvények, ismeretterjesztő, környezetismereti foglalkozások, bemutatók, tanösvények és kiadványok formájában, előtérbe helyezve a tapasztalati úton szerzett tanulás módszereit.
 

 

 
Hordós-Nagy Zsuzsa
osztályvezető
Tel: +36 48 506 000, 
Mobil: +36 30 370 13 33
 
 
Felházi László
osztályvezető, szakmai vezető
Tel: +36 48 506 000, 
Mobil: +36 30 519 10 96
 
   
 
2023. 08. 23. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
Magyar Nemzeti Parkok

Világörökség
ANP Turisztikai Honlapja
 
 
 
 
 
 
Programok-Programs
    
Megérkezett!
Időjárás

Találat..
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás