magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» Köszöntő
Köszöntő
 

Kedves Látogatóink! 

Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország páratlan természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag részén, a hajdani Gömör-Tornai-karszt területén fekszik. Hazánk nemzeti parkjai közül az első, melyet elsõsorban a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a barlangok megóvása érdekében hoztak létre.

A felszín alatti természeti értékei, – az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai – 1995-ben felkerültek az UNESCO Világörökség listájára.

A természeti értékek mellett számos kulturális látnivaló is található a térségben. A szabadon látogatható értékek mellett a Nemzeti Park Igazgatóság szervezett barlangtúrákat és különféle felszíni – ökológiai, botanikai, zoológiai – túrákat is ajánl vendégei számára az ökoturisztikai bemutató tevékenység kertén belül.

Itt található a hucul kisló hazai törzsállománya is, a Jósvafői Hucul Ménes Ezzel a Magyarország területén  hajdanán elterjedt lófajtával, lóháton vagy fogattal lovastúrák keretén belül is bejárhatók a Nemzeti Park egyes területei. 

A világhírű Baradla mellett több kevésbé ismert, de nem kevésbé szép barlang is nyitva áll vendégeink előtt.  A Bódvarákó melletti Esztramos-hegy belsejében egy bányatáróból nyíló Rákóczi-barlang kristályos képződményei egyedülállóak, tavai lenyűgőző látványt nyújtanak. A nagyobb kihívást kedvelők vagy csapatépítők számára a Meteor-, Béke- és Kossuth-barlang áll nyitva, ahol már nincs kiépített világítás,  létrákon, sziklák között mászva overállban, kézi-, vagy fejlámpa segítségével kóstolhatnak bele a barlangászat világába (az extrém túrák jelenleg nem érhetők el).

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt célja a felnövekvő nemzedék oktatása, szemléletformálása. Ezt a feladatot látja el a Jósvafőn működő Kúria Oktatóközpont, ahol egész év során számos szervezet, illetve egyedi igényre kialakított program várja az érdeklődőket, iskolás csoportokat, osztálykirándulásokat.

Az Aggteleki Nemzeti Park szálláshelyei, Aggteleken a Nomád-Baradla Turistaszálló és Kemping, a Kövirózsa apartmanház, vagy a szögligeti Szalamandra Ház és Erdei Iskola, Kemping és Turistaszállóvalamint további helyi magánszállás is rendelkezésre áll a térség számos más lehetősége mellett, így minden látogató megtalálja az igényének való elhelyezést a látogatás során.

Az Aggteleki Nemzeti Park és térségének értékei, látnivalói több napra is tartalmas programot nyújtanak a látogatók számára, így ha mód van rá, érdemes tehát hosszab időre tervezni, és megismerni hazánknak ezt a különleges, részleteiben talán kevéssé ismert csodálatos táját.

(Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az Aggteleki Nemzeti Park turisztikai kínálata az anp.hu oldalon érhető el!)

 

Minden kedves vendégünket szeretettel várja: 

az ANP Igazgatóság

 

 

 
   
 
2023. 11. 22. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás