magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» PROJEKTEK » Határon Átnyúló Együttműködési Program » Sajó felmérés
Sajó felmérés
 
Sajó felmérés alapadatok 
 
 
A projekt címe:
A Sajó vizes élőhelyeinek felmérése
A projekt kódja:
HUSK/1101/221/0063
 
Pályázó:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
A projekt megvalósításának kezdete:
2012. 09. 01.
A projekt megvalósításának vége:
2014. 08. 31.
A támogatás összege:
A Projekt várható teljes költsége 605 102 €, amiből 509 441 € a Partner (ANPI) által elvégzendő feladat várható költsége.

További információ a projektről:


Tel: +36 48 506 000, Fax: +36 48 506 000
Mobil:  

E-mail: 


Sajó felmérés projekt leírása


A projekt elsődleges motivációja a Natura 2000 élőhelyhálózat, a Víz Keretirányelv, valamint a Kárpátok védelméről és fenntartható fejlesztéséről szóló keretegyezmény céljainak segítése.

A projekt eredményeinek kiterjesztését egyrészt a kutatási adatokat hasznosító, később elkészülő természetvédelmi alapdokumentumok, másrészt a lakosság szemléletformálása jelenti. A projekt számos, a vízgyűjtőgazdálkodási tervezés peremfeltételeit és kimenetét meghatározó információt állít elő a projektterület víztesteinek állapotáról, a terhelések helyéről, jellegéről, hatásáról. Az információk közvetlenül felhasználásra kerülhetnek a vízgyűjtőgazdálkodási tervek megvalósítása során annak érdekében, hogy a VGT-ben meghatározott intézkedések ténylegesen költséghatékonyan javítsák a felszíni víztestek ökológiai állapotát, miközben elősegítik a vízkészlettel történő fenntartható gazdálkodást.

A Víz Keretirányelv (VKI) céljairól, annak hazai végrehajtásáról az alábbi honlap ad részletes információt:

www.kvvm.hu/index.php

Az Élőhelyvédelmi irányelv céljairól, feladatairól pedig az alábbi link:

www.termeszetvedelem.hu/index.php

A projekt eredményei és az eredmények értékeléséből származó információk közvetlenül felhasználhatók lesznek a Natura2000 fenntartási tervek elkészítéséhez.

A projekt eredményeinek kiterjesztését szolgálja a projektben résztvevő szervezetek szakemberei szakmai képzése. A szakemberek mindennapi természetvédelmi gyakorlatban hasznosuló szaktudásán keresztül a térség természetvédelmi és vízügyi ágazata a határ mindkét oldalán a projekt eredményeinek kiterjesztését segíti elő. A tervek szerint megvalósuló környezeti nevelésen keresztül a térség fiatalsága, mely alapvető záloga a természeti értékek, ill. a jó ökológiai állapotú víztestek és vizes élőhelyek megőrzésének, ezáltal a Natura 2000 élőhelyhálózat és a VKI céljai megvalósulásának.

Emellett a projekt eredményeinek kiterjesztését szolgálják a célterület lakosságának szemléletformálását elősegítő rendezvények és ismeretterjesztő kiadványok, illetve a projekttel kapcsolatos weblap fejlesztése. Ezeknek az eszközöknek a segítségével olyan életvitelre lehet megtanítani a lakosságot, amellyel nagyon hatékonyan tudják majd segíteni a célterület természeti értékeinek hosszú távú megőrzését és az életminőség javulását. A projekt így elősegítheti a határmenti térségben élők olyan gazdasági és szociális fejlődését, mely nem károsítja a természeti környezetet és nem vezet a természeti erőforrások feléléséhez.

 

Az ANPI és a SOPSR együttműködésében, a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programon (2007-2013) belül megvalósuló program célja a Sajó folyó Magyarország területére eső vízgyűjtőjén található felszíni víztestek és vizes élőhelyek hosszú távú megőrzése az utókor számára. A projekt globális célja a Sajó Szlovákia és Magyarország területére eső vízgyűjtőjén található felszíni víztestek és vizes élőhelyek hosszú távú megőrzése az utókor számára. A projektterület természeti értékeinek védelme érdekében a fejlesztés specifikus céljai a következők:

-A közösségi jelentőségű vízi és vízhez kötődő fajok, ill. közösségi jelentőségű vizes élőhelyek esetében jelenleg tapasztalható adathiány csökkentése, a meglévőkön túl, további és újabb adatok szolgáltatása.

-A Sajó vízgyűjtőjén élő Natura2000 fajok és élőhelyek jelenlegi természeti státuszának leírása, a természeti állapot leírását dokumentáló listák összeállítása.

-Hozzájárulás Magyarország, az Európai Közösség természeti értékeinek megőrzése érdekében vállalt, az élőhelyvédelmi és madárvédelmi irányelvek jelentéstételi kötelezettségeinek szakmailag megalapozott teljesítéséhez.

-A Sajó vízgyűjtő területén található jelentősebb víztestek jelenlegi ökológiai állapotának megadása a VKI által javasolt biológiai elemek vizsgálata alapján.

-Az érintett A 2-6 Sajó a Bódvánál alegység vízgyűjtő-gazdálkodási tervben feltárt, a Sajó vízgyűjtő területén található víztestek jó ökológiai és természeti állapotát befolyásoló tényezők célirányos vizsgálata.

-A Sajón és mellékvízfolyásain, valamint kapcsolódó vizes élőhelyeken monitorozó hálózat kialakítása.

-Intézkedési javaslatok az idegenhonos, invazív fajok visszaszorításának természetvédelmi szempontú intézkedési programjaihoz.

-Egységes szempontok alapján gyűjtött és kezelt biotikai adatok szolgáltatása az országos kiterjedésű Természetvédelmi Információs Rendszer számára.

-Hozzájárulás a Kárpátok védelméről és fenntartható fejlesztéséről szóló keretegyezményben rögzített, készülendő adatbázis feltöltéséhez.

-Lakosság számára ismeretterjesztő előadások tartása, kutatási eredmények és javaslattétel nagyközönség számára is érthető formában történő közlése

A projekt eredményeinek kiterjesztését a kutatási adatokat hasznosító, később elkészülő természetvédelmi alapdokumentumok, másrészt a lakosság szemléletformálása jelenti. A projekt számos, a vízgyűjtőgazdálkodási tervezés peremfeltételeit és kimenetét meghatározó információt állít elő a projektterület számos víztesteinek állapotáról, a terhelések helyéről, jellegéről, hatásáról. Az információk közvetlenül felhasználásra kerülhetnek a vízgyűjtőgazdálkodási tervek megvalósítása során annak érdekében, hogy a VGT-ben meghatározott intézkedések ténylegesen költséghatékonyan javítsák a felszíni víztestek ökológiai állapotát, miközben elősegítik a vízkészlettel történő fenntartható gazdálkodást. A projekt eredményei és az eredmények értékeléséből származó információk ugyancsak közvetlenül felhasználhatók lesznek a Natura2000 fenntartási tervek elkészítéséhez. A szakemberek mindennapi természetvédelmi gyakorlatban hasznosuló szaktudásán keresztül a térség természetvédelmi és vízügyi ágazata a határ mindkét oldalán a projekt eredményeinek kiterjesztését segíti elő. A tervek szerint megvalósuló környezeti nevelésen keresztül a térség fiatalsága, mely alapvető záloga a természeti értékek, ill. a jó ökológiai állapotú víztestek és vizes élőhelyek megőrzésének, ezáltal a Natura 2000 élőhelyhálózat és a VKI céljai megvalósulásának.

Emellett a projekt eredményeinek kiterjesztését szolgálják a célterület lakosságának szemléletformálását elősegítő rendezvények szervezése és kiadványok elkészítése, a projekttel kapcsolatos weblap fejlesztése. Ezeknek az eszközöknek a segítségével olyan életvitelre lehet megtanítani a lakosságot, amellyel nagyon hatékonyan tudják majd segíteni a célterület természeti értékeinek hosszú távú megőrzését és az életminőség javulását.


Sajó felmérés Határon túli partner

A határon túli partner az SOPSR 2000-ben alakult állami természetvédelem a Környezetvédelmi Minisztérium költségvetési szerve. Működési területe szlovákia egész területére kiterjed. Főként természet és tájvédelemmel kapcsolatos tevékenységeket folytat, beleszámítva a barlangok kezelését és a szabadon élő állatok és növények kereskedelmét.


Letölthető anyagok

A projektnyitó rendezvény előadásai:

HUSK projektek

HUSK természetvédelem

Kapcsolódó közbeszerzések:

AF nyomda

AF Projektmenedzsment

AF Kommunikációs feladatok

AF folyós monitoring eszköz

A zárórendezvény előadásai:

Sajo BAP eredmenyek

Kiss Béla technikai informaciok

Sajo Hernad zaro

Sajtóközlemények:

Sajtóközlemény nyitó

Sajtóközlemény záró

Sajtómegjelenések:

www.mon.hu - Kétmillió eurós fejlesztés Aggteleken szlovák együttműködéssel

www.hajdupress.hu - Valami történni fog Aggteleken!

www.vjm.hu/itthon - Jó hír Aggteleken

zipp.hu - Kétmillió eurós fejlesztés Aggteleken szlovák együttműködéssel

hvg.hu - Eurószázezreket kapnak a bevándorló farkasok és hiúzok

www.mon.hu - Határon átnyúló együttműködési program

www.boon.hu - Határon átnyúló együttműködési program

www.felvidek.ma - Sajó és Hernád folyók felmérése – projektbemutató nap


Sajó záró hirdetmények

Tájékoztató szerződés teljesítéséről - Projektmenedzsment, Strategis

Tájékoztató szerződés teljesítéséről - PR, Press-Con Team

Tájékoztató szerződés teljesítéséről - Nyomda, Garamond

Tájékoztató szerződés teljesítéséről - Monitoring, INFODIGIT

Tájékoztató szerződés teljesítéséről - Kutatás, 2_ rész - BioAqua

 

 
   
 
2021. 02. 23. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
Magyar Nemzeti Parkok

Világörökség
ANP Turisztikai Honlapja
 
 
 
 
 
 
Programok-Programs
    
Megérkezett!
Időjárás

Találat..
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás