magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» PROJEKTEK » Határon Átnyúló Együttműködési Program » Lovasturizmus
Lovasturizmus
 

Lovasturizmus alapadatok

A projekt címe: Közös és tradicionális fajta méneseinek lovas és ökoturisztikai együttműködése
A projekt rövid címe: Hucul lovasturizmus fejlesztés
A projekt kódja: HUSK/0801/1.3.1/0037
Vezető partner: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
Külföldi partner: Szlovák Hucul Klub
A projekt megvalósításának kezdete: 2009.09.01
A projekt megvalósításának vége: 2012.04.30
A projekt költsége: 366 540,51 € ERDF + nemzeti társfinanszírozás

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága 366 540,51 € európai uniós támogatást nyert a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatási rendszeréhez benyújtott HUSK/0801/1.3.1/0037 regisztrációs számú pályázati program keretében. A projekt elszámolható összköltségéből a pályázati célok megvalósítására az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság számára 292 372,51 €, míg a határon túli partner, a Szlovák Hucul Klub számára 74 168 €  áll rendelkezésre.

A 2009. 12. 23. és 2012. 04. 30. között megvalósítandó projekt a már meglévő szolgáltatások továbbfejlesztésére, a határon átnyúló együttműködésre épül. Mind az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, mind a Szlovák Hucul Klub lovasturisztikai szolgáltatásainak középpontjában a huculok állnak, a projekt megvalósításának célja tehát ezen szolgáltatások minőségi és mennyiségi fejlesztése, annak népszerűsítése, a vendégkör bővítése valamint a közös rendezvények szervezése.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság számára a sikeres támogatási program kiváló lehetőséget biztosított a Kúria Oktatóközpont és Lovasbázis ¬infrastrukturális fejlesztésére és a lovas ágazathoz kapcsolódó, minőségi eszközök beszerzésére is. A megvalósítás során az ANPI hangsúlyt fektetett a biztonságra, így a lovasoktatással és egyéb lovasturisztikai szolgáltatások megvalósításához elengedhetetlenül szükséges felszerelések (nyereg, kantár, heveder, stb.) mellett védőfelszerelésekkel is bővült az eszközpark. Az ANPI egyik legnépszerűbb programja a hucul ménes látogatása – a szolgáltatás minőségi fejlesztése érdekében új társaskocsik beszerzése is teljesült, így már a lóháton, vagy akár gyalogosan szervezett túrák mellett kisebb csoportok lovaskocsival is felkereshetik a szabadban tartott állatokat.

A közös rendezvények szervezésének és lebonyolításának érdekében rendezvénysátrak és mobilboxok is beszerzésre kerültek – ezek mindegyikét az ANPI és a Szlovák Hucul Klub közösen használja.

A projekt lezárását követően a beszerzett eszközök továbbiakban is rendelkezésre állnak az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál, amelyek a hucul lovas programok keretében kerülnek felhasználásra.

 

További információ:
Veress Balázs ANPI Igazgató
3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
Tel: +36 48 506 000, Fax: +36 48 506 001
e-mail: info.anp[kukac]t-online[pont]hu


Lovasturizmus projektleírás

 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága 366 540,51 € európai uniós támogatást nyert a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatási rendszeréhez benyújtott HUSK/0801/131/0037 regisztrációs számú pályázati program keretében. A projekt elszámolható összköltségéből a pályázati célok megvalósítására az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság számára 292 372,51 €, míg a határon túli partner, a Szlovák Hucul Klub számára 74 168 € áll rendelkezésre.

A 2009. 12. 23. és 2012. 04. 30. között megvalósítandó projekt a már meglévő szolgáltatások továbbfejlesztésére, a határon átnyúló együttműködésre épül. Mind az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, mind a Szlovák Hucul Klub lovasturisztikai szolgáltatásainak középpontjában a huculok állnak, a projekt megvalósításának célja tehát ezen szolgáltatások minőségi és mennyiségi fejlesztése, annak népszerűsítése és a vendégkör bővítése. A fejlesztés konkrét célkitűzései:

 

1. Vendégkör bővítése A hasonló szolgáltatások iránt érdeklődő vendégek számára minél szélesebb körben szükséges elérhetővé tenni a megfelelő színvonalon történő lovaglás, túrázás, lovasoktatás lehetőségét.

2. Kapacitásfejlesztés Az összefogás, közös fejlesztés hozzáadott értékeként jelenik meg, hogy a tenyészállományokkal kapcsolatos információáramlás jelentős mértékben javul az együttműködő partnerek között. Az állomány esetleges cseréje eredményeként a lovasturizmust, lovasrendezvényeket legjobban szolgáló, egységesebb mentalitású állomány alakulhat ki.

3. Közös rendezvények szervezése A kislovas rendezvények elválnak az egyéb lovas szolgáltatók által nyújtott rendezvényektől – más a résztvevők, érdeklődők köre, másfajta, látványosabb vetélkedők (pl. huculösvény) színesítik és általánosságban elmondható – mivel a gyermekek lovagoltatására különösen alkalmas fajtáról van szó – elsősorban családi rendezvények ezek. Szervezésüket ritkán tudja felvállalni egy-egy önálló szolgáltató, közösen azonban – akár vándorrendezvények formájában – könnyen megszervezhetők.

Határon átnyúló hatás: A határ két oldalán - alapvetően a természeti turisztikai jellegű zónában - megvalósuló minőségi fejlesztés élénkíti minkét térség látogatottságát, ismertségét, keresettségét, újabb kikapcsolódási lehetőséggel próbálja tovább helyben tartani az odalátogató vendéget és javítani holtszezonok kihasználását. A projekt egyik fő célja, hogy mindkét térségben az oda – akár egyéb tevékenység céljából pl. síelés, gyalogtúra, stb. - látogató turisták, potenciális érdeklődők megfelelő tájékoztatást kapjanak az ott, és a másik régióban is igénybe vehető, hasonló jellegű, kislovas szolgáltatásról.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság hucul lovakkal kapcsolatos tevékenységéről további információ a www.huculmenes.hu oldalon is található.


Lovasturizmushoz kapcsolódó dokumentumok

SAJTÓKÖZLEMÉNYEK:

Hucul sajtóközlemény

SAJTÓMEGJELENÉSEK:

  1. A huculok szerepe       
  2. Huculösvény: verseny és tenyészkipróbálás egyben      
  3. A Huculösvény hazakanyarodott        
  4. Lovasturisztikai fejlesztések Jósvafőn        
  5. A jósvafői hucul ménes
  6. Túrázási lehetőség Szlovákiában
  7. Miért éppen a hucul?
  8. Vigyázz, kész, rajt - Huculösvény!
  9. Balassa Konstantin léptei a Huculok ösvényén
 

EGYÉB KIADVÁNYOK:

Hucul ménes kiadvány


Szlovák Hucul Klub

A "Közös és tradicionális fajta méneseinek lovas és ökoturisztikai együttműködése" című pályázati program megvalósításában az ANPI határon túli partnere a Szlovák Hucul Klub. Az 1999-ben létrehozott szervezet az alapítódokumentumában megfogalmazott iránymutatások mentén végzi napi munkáját, a tevékenységek központjában a hucul kislovak állnak. A szlovákiai Lom nad Rimavicou-ban található SHK napjainkra 30 tagot számlál, céljaik közt szerepel a hagyományőrzés, a huculokkal kapcsolatos védelem és megőrzés is.

Kapcsolattartás:
Milan Gonda
+421 1903404232
Szabó István
+36 30 387 61 16
www.hucul.sk

   
 
2021. 02. 23. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
Magyar Nemzeti Parkok

Világörökség
ANP Turisztikai Honlapja
 
 
 
 
 
 
Programok-Programs
    
Megérkezett!
Időjárás

Találat..
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás