magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» Projektek » Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program (2014-2020) » Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és Szlovák-karszt Világörökség barlangjaiban - SKHU/1601/1.1/035
Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és Szlovák-karszt Világörökség barlangjaiban - SKHU/1601/1.1/035
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
A projekt címe:
Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és Szlovák karszt Világörökség barlangjaiban
Medical/wellness tourism development in the world heritage caves of the Aggtelek and Slovak Karst
 
 
A projekt azonosító száma:
SKHU/1601/1.1/035
 
 
Főkedvezményezett:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
 
 
Kedvezményezett:
Státna ochrana prírody Slovenskej Republiky (Szlovákia)
 
 
A projekt megvalósításának kezdete:
2017.11.01.
 
 
A projekt befejezési dátuma:
2021.07.31.
 
 
A támogatás összege:
bruttó 1 616 098,40 Euro
(ebből Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 1 303 524,40 Euro)
 
 
A támogatás mértéke (%-ban): 100 %
 
A projekt bemutatása, eredményei:
 
Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai közül a Világörökség részét képező felszín alatti világ legjelentősebb képviselője a 30 km-t meghaladó Baradla–Domica-barlangrendszer, melynek több mint 8 km-es szakasza, a Domica-barlang, Szlovákia területe alatt húzódik.
A XIX–XX. században kezdték el tudományosan kutatni a barlangi klíma és a légzőszervi megbetegedésben szenvedő betegek állapotának javulása közötti összefüggéseket, mely napjainkra bizonyítottá is vált és a barlangterápia az egészségturizmus részeként egyre hangsúlyosabb szerepet kap. (A jósvafői Béke-barlangot Magyarországon elsőként hivatalosan 1969-ben nyilvánították gyógybarlanggá, sajnos a járatrendszer állapota és különböző folyamatok következtében ma már nem működik aktívan.)
Minden barlang egyedi mikroklímával, egyedi adottsággal rendelkezik, annak ellenére, hogy alapvetően közel azonos feltételek állnak rendelkezésre. Ilyen azonosság többek közt a hőmérséklet viszonylagos állandósága, az évi hőingás általában nem haladja meg az 1°C-ot. A levegő nagyfokú tisztasága, hiszen a barlangok – felszíntől szinte teljesen elzárt részei – por-, pollen- és csíramentesek. A felszínhez képest magasabb a szén-dioxid-mennyiség, valamint a levegő nagyon magas relatív páratartalma. A pára kémiai összetétele azonban már egyedi, az adott barlangra jellemző tulajdonság, ahogyan az is, hogy egyes barlangokban megjelennek olyan penészgomba alfajok, melyek antibiotikumot termelnek, így járulnak hozzá a kedvező hatáshoz.
A barlangterápiák alatt a szervezet öntisztuló folyamatai beindulnak, felerősödnek, így lerövidül a gyógyulási idő. Javasolt a hosszabb időtartamú kezelés, 2–3 héten keresztül, naponta 3–5 óra időtartamban, mely nem csupán gyógyító, hanem pihentető, relaxáló hatással bír.
 
 
A projektben megvalósított tevékenységek
 
A közös projekt célja a Baradla-Domica-barlangrendszer klímaterápiás gyógyhatásának vizsgálata, objektív mérésekkel való igazolása volt.
A projekt keretében elvégeztük a Baradla-barlang gyógybarlanggá minősítéséhez szükséges megalapozó vizsgálatokat, a komplett engedélyezési dokumentáció a projekt végén kerül benyújtásra az engedélyező hatóság részére.
A projekt során szakértők bevonásával nyomjelzéses, geofizikai, hidrológiai, mikrobiológiai, sugárfizikai, valamint barlangi klíma vizsgálatokat és méréseket végeztünk a Baradla-Domica barlangrendszer és Béke-barlang, valamint felszíni vízgyűjtő területeiken Magyarország és Szlovákia területén egyaránt.
Továbbá tüdőgyógyász szakorvosok irányításával, engedélyezett barlangi próbaterápiát végeztünk a barlangi klímának, mint természetes gyógytényezőnek légzőszervi betegekre gyakorolt hatásának megállapítására.
A projekt keretében kialakítottuk a majdani gyógyterápiás szolgáltatások nyújtásához szükséges infrastruktúrát, a megfelelő infrastrukturális barlangi körülmények kialakítását. Beavatkozási munkák az alábbi helyszíneken valósultak meg:
 
- Aggtelek, Baradla–barlang, Róka-ág (szanatórium, a gyógyterápiák leendő helyszíne). A tervezés és a kivitelezés során kiemelt figyelemmel kellett lenni arra, hogy ezt a barlangszakaszt esetenként nem egészséges, nehezen mozgó vendégek is látogatják majd. Tekintettel kellett lenni arra is, hogy ez az egyébként inaktív barlangszakasz időszakosan jelentős mennyiségű vizet szállít, így a kiépítésnél ennek levezetését is biztosítani kellett. A gyógyterem teljes területén egységes térbeton készült, kivételt képez a hátsó falzugban lévő időszakos vízhozzáfolyás és kapcsolódó mésztufa borítású terület. A teljes kiépített szakaszon, a betonburkolatba süllyesztett közmű alépítmény létesült, amely magába foglalja valamennyi villamos, informatikai vezetéket és a takarításhoz szükséges víznyomócsövet. Az alépítmény és járda kialakítása, más kiépített barlangok szokásos elve szerint lett építve: a nyomvonal folyamatosan a barlangjárat természetes irányát, falait követi, szegélyvonala folyamatos ív mentén készült. A beépített lámpatestek egyedi gyártmányok, meleg fehér LED-es fényforrásokkal szerelve.
- Aggtelek, Baradla–barlang, Hangversenyterem. A Hangversenyteremben az esetenként lezajló jelentősebb rendezvények vendégforgalmának kiszolgálása érdekében a korábban elbontott WC csoport helyén új WC csoport lett kialakítva kézmosási lehetőség biztosításával. A WC csoport talpszintje a lehetséges legmélyebb térszínre lett süllyesztve, az eddig tapasztalt legnagyobb árvizek szintjéhez igazítva. Az építmény rejtése, környezetbe illesztése, az épület oldalfalaihoz és a tetejére ráhordott barlangi törmelékkel, takarással biztosítva lett. Az épületszerkezet vasbeton alaptestre épült, mely a törmelékes agyagos altalajon megfelelően biztosítja az épület stabilitását. A födém monolit vasbeton, melynek a teherbírása megfelelő ahhoz, hogy biztosítsa a barlangi kőzettörmelék takarás megtartását. Valamennyi WC helyiségben villamos üzemű, temperáló fűtés készült. Közvetlenül a WC ajtók előtt olyan alapterületű tér lett kialakítva, mely jelentősebb igénybevétel esetén is tudja biztosítani a zavarmentes forgalmat. A WC létesítmény villamos energia ellátását a közelben lévő barlangi villamos elosztószekrénytől kialakított külön leágazásról megtáplált, új alelosztó biztosítja. A teljes WC létesítmény (WC fülkék és megközelítési útvonal) számára korszerű, megfelelő tömítettségű LED-es lámpatestek lettek beépítve. A lámpatestek egy része a barlangi biztonsági világítási áramkörre lett csatlakoztatva. A többi lámpatest infra vezérlésű.
- Aggtelek, a barlang előtt található tároló épület felújítása. Az épületben két helyiség található, a gépház és maga a tároló helyiség. Felújítás előtt használatra alkalmatlan állapotban volt: vizesedett, nyílászárói cserére szorultak. A kivitelezés során megtörtént a komplett vízszigetelés, a külső burkolás, homlokzatszigetelés, vakolás, nyílászárók cseréje és új ereszcsatornák lettek felhelyezve.
- Jósvafő, Béke-barlang - Itt a régi, roskadozó fogadó és tárolóépület maradványai kerültek lebontásra.
- Domica-barlang - szlovákiai partnerünk a Domica-barlang klímaterápiás részének (Gyógy-terem) fejlesztését, kiépítését valósította meg.
 
A projekt során továbbá a szolgáltatás nyújtásához szükséges barlangi gyógyterápiás eszközöket is (úgymint kezelőágyak, hálózsákok, overálok, relaxációs készülékcsomag stb.) beszereztük.
 
A projektben cél volt továbbá a barlangi gyógyhatás ismertetése és népszerűsítése nyomtatott és online formában is. Ennek keretében megújult turisztikai honlapunk (www.anp.hu), mely több nyelven is olvasható, továbbá a barlangokról oktatási, bemutatási célokra 3D online elérhető prezentáció készült.
 
 
Letölthető anyagok, hírek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Putnoki Városi Televízió kisfilmje a próbaterápiáról:
 
Leporellók:
 
A barlangok gyógyhatása
 
 
 
 
Gyógyító barlangok
 
 
 
 
 
 
 
 
Világörökség a föld alatt
 
 
Galéria
 
>>> 
 
 
 
 
Zárórendevény 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
További információ a projektről:
 
Gruber Péter
szakmai vezető, általános igazgatóhelyettes
Tel: +36 48 506 000, Fax: +36 48 506 001
Mobil: +36 30 331 1724
 
 
Hordós-Nagy Zsuzsa
osztályvezető, Pályázatkezelési Osztály
Tel: +36 48 506 000, Fax: +36 48 506 001
Mobil: +36 30 370 13 33
 
 
 
   
 
2021. 08. 17. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
Magyar Nemzeti Parkok

Világörökség
ANP Turisztikai Honlapja
 
 
 
 
 
 
Programok-Programs
    
Megérkezett!
Időjárás

Találat..
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás