magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» Védett természeti értékek » Természetvédelmi területek » Keleméri Mohos-tavak TT
Keleméri Mohos-tavak TT
 

A Keleméri Mohos-tavak Természetvédelmi Terület

Törzskönyvi száma: 26/TT/51
Védetté nyilvánító jogszabály száma: Országos Természetvédelmi Tanács 274/1951 határozat
6/1986. (VIII. 21.) OKTH rendelkezés (területbővítés és fokozottan védetté minősítés),
Nemzetközi egyezmény alá eső terület sorszáma: HUAN20005 kódszámú Szuha-völgy elnevezésű kiemelt jelentőségű természetmegőrzési Natura 2000 terület és HUAN10002 kódszámú Putnoki-dombság elnevezésű különleges madárvédelmi Natura 2000 terület
A terület kiterjedése: 56,9 ha
Megye megnevezése: Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Települések megnevezése: Kelemér
EOTR koordináták: = 333 600, Y = 752 400; (N48o 20’ 20’’, E020o 25’ 35’’)
Tengerszint feletti magassága (szélső érték): x.: 240 m;  min.: 170 m;


Az Országos Természetvédelmi Tanács 274/1951 számú határozata hozta létre a Keleméri Mohos-tavak Természetvédelmi Területet, melyet aztán a 6/1986. (VIII.21.) OKTH rendelet nyilvánított fokozottan védetté. A Keleméri Mohos-tavak TT rendeltetése: a terület növény- és állatvilágának, tőzegmohalápjainak és természetes növénytársulásainak megóvása, fenntartása és helyreállítása.
 

A Keleméri Mohos tavak Természetvédelmi Terület madártávlatból


A Putnoki-dombság nyugati részén található 56,9-ha-os területen, kb. 300 m-es magasságban két lápszem fekszik: az 1,8 ha-os Kis-Mohos és a 4 ha-os Nagy-Mohos. Mindkét tavacska a harmadidőszaki üledékekből felépülő Piroska-hegy ÉNy-i oldalának megcsúszásával  suvadással  kialakult mélyedésben jött létre. A Nagy-Mohos kb.25.000, a Kis-Mohos kb. 15.000 éve, a mainál nedvesebb és hűvösebb éghajlatú időszakban keletkezett. A lápok kialakulását, fennmaradását kőzettani, domborzati viszonyok és mikroklimatikus okok együttesen tették lehetővé.

Nagy-Mohos tó - Keleméri Mohos tavak Természetvédelmi Terület


A Mohos-tavak csak a csapadéktól és a talajvíztől befolyásoltak, nincs hidrológiai kapcsolatuk más vízrendszerrel.
A tavacskák az elmúlt évezredek során lassan feltöltődtek, amiben a talajbemosódások mellett a rajtuk kialakult növényzet meghatározó szerepet játszott. Ennek során a főleg szőr- és tőzegmoha alkotta rétegek megőrizték az eltelt időszak növényzetének emlékeit, kiemelkedő vegetációtörténeti jelentőségűvé téve a területet. Erre már a lápok egyik legjelentősebb kutatója, az 1929-1931 közt itt vizsgálódó Zólyomi Bálint botanikus is felhívta a figyelmet.

Kis Mohos tó - Keleméri Mohos tavak Természetvédelmi TerületA Keleméri Mohos-tavak TT lápon kívüli területének nagy részét jól fejlett cserjeszintű cseres-tölgyes, valamint gyertyános-tölgyes és szubmontán bükkös borítja. Az erdőtől körülölelve fekvő tőzegmohalápokon a klasszikus övezetesség csak nyomokban, keverve figyelhető meg. Legfontosabb társulásaik: mocsári magassásos, tőzegmohás fűzláp, tőzegmohás dagadóláp, tőzegmohás nádas, keskenylevelű gyapjúsásos. A partmenti nyílt vízfelszínű sávokban (az ún. lag-zónában) békalencsés-hínaras társulás található. Az elmúlt évtizedekben is jelentős változások történtek a láp életében: a nyílt vízfelszín szinte teljesen eltűnt, miközben a fásszárú vegetáció jóval fejlettebbé, a mocsáröv kiterjedtebbé vált.

Tőzegmohás fűzláp - Keleméri Mohos tavak Természetvédelmi terület


A lápok nemcsak florisztikai gazdagságuk, hanem vegetációtörténeti jelentőségük miatt is értékesnek számítanak. A 130 éves kutatás során összesen 72 edényes növényfaj került elő a lápokról.
A Mohos-tavak legértékesebb növényei közt a glaciális reliktumnak számító hüvelyes gyapjúsás, a hármaslevelű vidrafű, a kereklevelű harmatfű és a gyapjasmagvú sás érdemel mindenképpen említést.  

További fontos fajok a tarajos pajzsika, a tőzegpáfrány és számos tőzegmoha faj. Két fásszárú, a molyhos nyír és a füles fűz előfordulása jelentős.

A Mohosok védett növényritkasága a hüvelyes gyapjúsás (Eriophorum vaginatum)


A Mohosok állatvilága a kis kiterjedés és az elszigeteltség miatt valódi lápi fajokban viszonylag szegényes, bár találtak Magyarországra nézve új labdacsbogár fajt, és a ritka lápi bagolylepke, valamint egy unikális kalózpók faj is él itt.
A Keleméri Mohos-tavak Természetvédelmi Terület kultúrtörténeti jelentőségű emléke a keleméri Mohosvár és egy több száz éves kocsányos tölgy, a Kisasszony-fa.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, mint természetvédelmi kezelő feladata a természetvédelmi értékek megóvása, fenntartása, helyreállítása és bemutatása. Ennek jegyében biztosítja a természeti értékek fennmaradását, és hozott létre Keleméren egy újjá varázsolt parasztházban, az ún. Mohos Házban a lápokat bemutató állandó kiállítást.

A keleméri Mohos-tavak csak előzetes engedéllyel és szakvezetővel látogatható, melyet elsősorban szakmai látogatók, terepgyakorlatok hallgatói, illetve természetvédelmi szaktáborok résztvevői keresnek fel. A kirándulók által kedvelt Országos Kék-túra útvonala közvetlenül a lápok mellett halad el.

Összeállította: Bartha Csaba/RS


 
 
Látogasson el az Aggteleki Nemzeti Park Hivatalos Turisztikai Honlapjára!
   
 
2021. 11. 02. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás