magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:

3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
fax: 48/506-001
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» Projektek » Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program (2014-2020)
Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program (2014-2020)
 

 

 

A projekt címe:

Nyitott határok a Kárpátok vadonélő állatfajainak / Open borders for wildlife in the Carpathians
 
 
A projekt azonosító száma:
 
HUSKROUA/1702/6.1/0010
 
 
Főkedvezményezett:
 
WWF-Romania – Máramarosi fiók, Románia
 
 
Kedvezményezettek:
 
SOS BirdLife (Szlovákiai Ornitológiai Társaság, Szlovákia)
RachivEcoTur Szervezet (Ukrajna)
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
 
 
A projekt megvalósításának kezdete:
 
2019.10.01.
 
 
A projekt befejezési dátuma:
 
2022.03.31.
 
 
A támogatás összege:
 
bruttó 1 395 784.63 Euro
(ebből Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 339 754.98 Euro)
 
 
A támogatás mértéke (%-ban): 100 %
 
A projekt honlapja:
 
 
 
A projekt bemutatása:
 
Európában (Oroszország kivételével) körülbelül 12.000 farkas, 17.000 medve és 9.500 hiúz él, és ezen fajok létszámának több mint egy harmada él a Kárpátok régióban. Csak Közép- és Délkelet-Európa területén körülbelül 8.000 barnamedve él. Ezeket a védett, és ökológiai szempontból meghatározó szerepű, nagyragadozó emlőseket nemcsak az orvvadászat fenyegeti, hanem az élőhelyeik beszűkülése, útépítések és az egyéb infrastrukturális beruházások által okozott fragmentáció növekedése. E kedvezőtlen hatások ellenére, az elmúlt évtizedekben a nagyragadozók populációja, különösen a farkasoké - köszönhetően a nagyfokú alkalmazkodó képességének –a kárpáti régióban, de Európa számos más részein újra megjelentek - gyakran konfliktusokat okozva.
 
 
A biodiverzitást világviszonylatban és a Kárpátok régióiban leginkább veszélyeztető tényezők ugyanis az élőhelyek elvesztése, azok degradációja és fragmentálódása. A projekt hozzájárul a Kárpátok régióinak (Magyarország- Szlovákia-Románia-Ukrajna) tudatosabb együttműködéséhez azáltal, hogy az élőhelyek ökológiai kapcsolatának a javítását tűzte ki célul. A projekt hozzájárul az érintett terület tájképének és biodiverzitásának megőrzéséhez, javításához.
 
A projekt célja a közös természeti értékek megőrzése, azáltal, hogy azonosítja, feltérképezi, majd megfigyeli a határon átnyúló kulcsfontosságú ökológiai folyosókat, a folyosók élőlényeit, intézkedéseket hoz az ökológiai folyosók védelmére, így a jövőben esernyőként szolgál a nagy húsevő ragadozók számára, kiküszöbölve az élőhelyeket érintő országhatárok negatív hatásait.
 
A projekt eredményei
 
A projektnek köszönhetően négy ország (Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna) tapasztalt szakemberei megalakították a nemzetközi szakmai csoportot és közösen kidolgozták a módszertant, melynek segítségével a nagyragadozók mozgása beazonosítható. Feltérképezésre kerülnek az esetleges mesterséges, ember által épített áthatolhatatlan akadályok is, melyek ezt a mozgást akadályozzák és befolyásolják. A szakembereken túl, fontos szerepet kaptak az önkéntesek is, akik terepbejárások alkalmával segítik a módszertan terepi megvalósítását és ellenőrzését.
 
A közösen kifejlesztett módszert a projekt célterületén, mintegy 4.000.000 hektáron fogják használni, valamint képzések segítségével növelik a helyi közösségekben a biológiai sokféleség megőrzése iránti elkötelezettséget. Magyarországon 12 képzés folyamán a meghívott célcsoportok hallanak a projekt részleteiről, az ökológiai folyosók védelmének fontosságáról, a szakértők feltáró munkájának eredményeiről valamint a fenntarthatóság szempontjairól és lehetőségeiről.
 
A projekt jelentős eleme a kommunikáció és oktatás, mely a felnőtt célcsoportok mellett a gyermekek és diákok szemléletformálására is hatást gyakorol. A projekt keretében elkészült rövid animációs film (letölthető https://www.youtube.com/watch?v=nGJUGNhnL_o) illusztrálja a nagyragadozók jelenlétét civilizációnkban. Az oktatók munkájának segítéséhez és az oktatási program részeként egy módszertani segédlet is készül, mely hasznos és praktikus útmutatót, gyakorlatokat tartalmaz a téma bemutatásához.
 
A fenti célok megvalósítását a szükséges terepi eszözök beszerzésével tettük lehetővé (vadkamerák, hőkamerák, távcsövek, fényképezőgépek, terepi laptop...stb.) valamint a projektben résztvevő kollégák terepi öltözetét is kiegészítettük extrém körülményekre tervezett felszereléssel, hogy a terepi munka a hidegebb időszakokban is megvalósulhasson.
 

 
Terepbejárások az „Ökológiai folyosók a Kárpátokban” projekt keretében
 
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság az „Open borders for wildlife in the Carpathians / Ökológiai folyosók a Kárpátokban” (HUSKROUA/1702/6.1/0010) projektje során 2021. szeptemberében két terepbejárást szervezett önkéntes, természetjáró és természetkedvelő emberek számára. Az Aggteleki Tájegységben, Szögliget környékén a Szádvár-Derenk-Ménesvölgy-Szalamandra Ház útvonalat, a Zempléni Tájegységben pedig Komlóska környékén a Pusztavár-Barát-rét-Darnói Apátság romjai és a Szarka-kút-Bodrogolaszi útvonalat járták be a résztvevők. A két eseményen összesen 35 fő vett részt, akik a szakmai vezetés mellett rendszerezett tudást és közvetlen tapasztalatot szereztek az ökológiai folyosók jelentőségéről, e sérülékeny élőhelyek védelmének fontosságáról, és egyúttal feljegyezték terepi megfigyeléseiket.
A projekt egyik célja az ökológiai folyosók és az azokat használó nagyragadozók védelmével kapcsolatos tájékoztatás, oktatás, valamint az ember és a vadon élő állatok közötti konfliktusok megelőzése, csökkentése.
A célok elérésében segítséget nyújthatnak a projektben résztvevő természetjáró és természetet kedvelő önkéntesek, akik jellemzően egyesületek, klubok tagjai is, ezért hatással lehetnek a helyi közösségekre, szerepük lehet a nagyragadozókkal kapcsolatos lakossági tévhitek és hiedelmek eloszlatásában. Köszönjük az önkéntesek munkáját!
 
2021.10.15
 

 
Letölthető anyagok
 

Hírlevél

VISSZA A TERMÉSZETHEZ

(Cikk a 7. oldaltól)

Sajtóközlemény

 
Leporellók
 
Módszertan
 
Kisfilm

Galéria
 
 
 

 
További információ a projektről:
  
Szabó Ádám
szakmai vezető, Természetmegőrzési Osztály
Tel: +36 48 506 000, Fax: +36 48 506 001
Mobil: +36 30 299 5025
  
Hordós-Nagy Zsuzsa
osztályvezető, Pályázatkezelési Osztály
Tel: +36 48 506 000, Fax: +36 48 506 001
Mobil: +36 30 370 13 33
 
 
 
   
 
2022. 05. 12. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
Magyar Nemzeti Parkok

Világörökség
ANP Turisztikai Honlapja
 
 
 
 
 
 
Programok-Programs
    
Megérkezett!
Időjárás

Találat..
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás