magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» PROJEKTEK » LIFE » Pannon Magbank
Pannon Magbank
 
Pannon Magbank alapadatok 

A projekt címe: A Pannon Magbank létrehozása a magyar vadon élő edényes növények hosszú távú ex-situ megőrzésére
A projekt kódja: LIFE08/NAT/H/000288, HUSEEDBANK
Pályázó: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
A projekt megvalósításának kezdete: 2010. január 01.
A projekt megvalósításának vége: 2014. december 31.
A támogatás összege: A Projekt várható teljes költsége 807 091 €, amiből 54 621 € a Partner (ANPI) által elvégzendő feladat várható költsége.


Pannon Magbank projket leírása
 

A Biológiai Sokféleség Egyezmény egyik alapvető célkitűzése a földi élet minden formájának, a genetikai sokféleségnek a megőrzése. Az Európai Unió élővilág-megőrzési stratégiájának gyakorlati megvalósítására kidolgozott EU Biológiai Sokféleség Cselekvési Terv célul tűzi ki, hogy fel kell térképezni a vadon élő fajok ex-situ megőrzési programjainak hiányosságait és megoldást kell találni ezekre.

Az Európai Unió 2006-ban célul tűzte ki, hogy azonosítani kell a vadon élő fajok élőhelyen kívüli (ex-situ) megőrzési programjainak hiányosságait, melyekre megoldást kell találni. A Növényvilág Megőrzésének 2010-ben felülvizsgált Világstratégiája értelmében 2020-ig a veszélyeztetett fajok legalább 75%-át ex-situ gyűjteményekben meg kell őrizni, lehetőleg a származási országban. A nemzetközi és európai uniós vállalásokkal összhangban szükségessé vált az ún. Pannon Magbank létrehozása Magyarországon, amely a Pannon biogeográfiai régió vadon élő edényes növényeinek ex-situ magbankban történő megőrzését szolgálja a természetes élőhelyen történő védelem biztonsági kiegészítéseként.

Amellett, hogy megnövelik a biztonságot a veszélyeztetett populációk vagy ritka fajok természetes, eredeti élőhelyükről történő esetleges eltűnése, illetve degradációja esetén, az ex situ magbankok további lehetőségeket nyújthatnak a vadon élő populációk genetikai változásainak nyomon követésére, kutatási anyagokhoz biztosítanak hozzáférést anélkül, hogy az eredeti élőhelyre gyakorolt zavarás megnövekedne, valamint hozzájárulnak a növénytársulások diverzitásának és stabilitásának fenntartásához használt tényezők átfogó vizsgálatához.

A projekt célkitűzéseinek az elérését, a világ 13. legnagyobb mezőgazdasági génbankjának, a Növényi Diverzitás Központ a jelenlegi funkcióinak kiterjesztésével tervezzük elérni, mely jelenleg is több mint 50 évnyi tapasztalattal rendelkezik a mezőgazdasági géntartalékok megőrzése területén. A mezőgazdasági és vadonélő növényeket együttesen megőrző génbank megalapítása egyedülálló és követendő példa a világ számára, mivel a Biológiai Sokféleség Egyezmény célkitűzéseinek megfelelően a Pannon biogeográfiai régió teljes növényvilágának genetikai sokféleségét célozza megőrizni, beleértve mind a vadonélő, mind pedig az emberi élelmezést szolgáló mezőgazdasági és zöldségnövények genetikai állományát is. Mindezeket a nemzetgazdasági szempontból leghatékonyabban és költségtakarékos módon, a meglévő tudást és a kiépített infrastruktúrát optimálisan felhasználva közkincsként szeretnénk megóvni. A természeti kincsek ezen értékes gyűjteménye hatalmas jelentőséggel bír a biodiverzitás megőrzése szempontjából nemzeti, európai és globális szinten, valamint hozzájárul a 2010-re kitűzött biodiverzitási célok eléréséhez.

   
 
2021. 02. 23. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
Magyar Nemzeti Parkok

Világörökség
ANP Turisztikai Honlapja
 
 
 
 
 
 
Programok-Programs
    
Megérkezett!
Időjárás

Találat..
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás