magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» PROJEKTEK » Határon Átnyúló Együttműködési Program » Karszt védelme
Karszt védelme
 
Karszt alapadatok 
 
A projekt címe:
Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt világörökség barlangjainak kezelése
A projekt rövid címe:
Aggteleki- és Szlovák-karszt védelme
A projekt kódja:
HUSK/1101/221/0180
Vezető partner:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
Külföldi partner:
Statna Ochrana prírody Slovenskej republiky
A projekt megvalósításának kezdete:
2012. 12. 01.
A projekt megvalósításának vége:
2013. 11. 30.
A projekt költsége:
A Projekt várható teljes költsége 562 518 €, amiből 528 720 € a Partner (ANPI) által elvégzendő feladat várható költsége.
 
 
 További információ a projektről:


Tel: +36 48 506 000, Fax: +36 48 506 000

E-mail: 


Karszt projektleírás


Mivel a beavatkozási terület közös világörökségi helyszín (Aggteleki-karszt és Szlovák-karszt barlangjait 1995-ben felvették az UNESCO világ kulturális és természeti örökségének jegyzékébe), bioszféra rezervátum, közös Ramsari- terület és Natura 2000 terület, ezért a hatékony természetvédelmi kezelés, és a jó állapotú fenntartás elengedhetetlen. Ehhez szükséges mind a felszín, mind a felszín alatti világ részletes feltárása. A VP és a HTP szakembereinek kutatásai ellenére a témával kapcsolatos jelenlegi ismeretek csekélyek. Ezidáig a Domica-Baradla barlangrendszer vízminőségének rendszeres vizsgálata és nyomon követése, és a Milada-Vass Imre rendszer vizének nyomjelzése valósult meg.

A karszt formációk, a barlangi ökoszisztémák megtartásának alapja a karsztvíz jó minőségének megőrzése, ami szorosan összefügg a vízgyűjtő terület használataival. Így a projektünkben szerepet kap a vízrendszer és a felszíni szennyezőhatások vizsgálata is. Mivel a magyar-szlovák kutatások egyaránt a barlangrendszer összefüggésére utalnak a vízminőség alakulása a barlangrendszer egészére hat. A Szilicei ?fennsík déli barlangjainak vízgyűjtő területe döntően szlovák oldalon található. A felszíni és felszín alatti vizeket összegyűjtő barlangjáratok részben magyar területen folytatódnak, és karsztvízként fontos ivóvízforrások is.
A hidrológiai vizsgálatok, a szennyezés feltárás eredményei, a szennyezés csökkentésére irányuló erőfeszítések érinthetik a karsztvízre települt ivóvízkivételeket, ezért mennyiségi és minőségi viszonyainak jobb ismerete, valamint az esetleges szennyezési veszély csökkentési lehetőségének feltárása fontos. A hidrogeológiai viszonyok feltárása a térség vízrendszeri összefüggéseinek jobb megismerését jelenti, mely ismeret a vízgyűjtőgazdálkodás területén hasznosítható. A 3 D-s barlang morfológiai felvételezés lehetőséget teremt későbbi kutatási irányok számára is. A szennyezőforrások feltárása és a csökkentésükre kidolgozandó intézkedési terv az érintett települések gazdálkodóinak is megoldandó feladatot jelent majd, továbbá lehetőséget teremthet olyan fejlesztési pályázatok elnyerésére, mely a probléma megoldásán túl fejlődési lehetőséget is ad. A táj természeti értékeinek megőrzése alapja, előfeltétele a térség turisztikai fejlesztésének, mely a gazdaságilag elmaradott térségben létfeltétel.

Az eredmények lehetővé teszik a világörökség részét képező összefüggő barlangrendszerek alaposabb megismerését, és ezzel hosszú távú fenntarthatóságát, kezelését.

Az ANPI és a SOPSR együttműködésében, a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programon (2007-2013) belül megvalósuló program célja az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjainak közös kezelését szolgáló hidrogeológiai kapcsolatok vizsgálata, a morfológia és élővilág felmérése, a felszíni eredetű szennyeződések feltárása és megelőzése, az eddigi egyéni szakmai és tudományos kutatások eredményeinek átadása a partnerek között, illetve azok közös felhasználása az intézkedések megállapításához.

A világörökség részét képező Szlovák- és Aggteleki-karszt egyazon földrajzi tájhoz tartozó összefüggő védett terület, amely két ország területén helyezkedik el. Geológiailag, vízrajzilag, klimatológiailag, növényföldrajzilag egyaránt egységet képez, s így megőrzése és védelme is csak együttes munkával biztosítható. A karszt barlangjait alakító, az országhatárt átlépő, gyakran felszíni vízfolyásként jelentkező karsztvíz-rendszerek hidrológiai egységet alkotnak, földalatti összeköttetéseik már részben igazoltak is. A nyílt karszt felszíneken számos szennyező forrás van, ami a karszt összefüggő vízrendszerén keresztül szennyezi mind a szlovák, mind a magyar oldalon a barlangjáratokat. A határon átterjedő szennyezések megelőzése, csökkentése kizárólag összehangolt intézkedésekkel lehetséges. A közös megvalósítás során nem egymással konkuráló pontszerű fejlesztésekről van szó, hanem egymást kiegészítő, egymáshoz kapcsolódó átfogó vizsgálatokról.

A projekt átfogó célja az érintett barlangrendszerek abiotikus és biotikus értékeinek megőrzése, hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása.

A projekt specifikus céljai: a barlangok közös kezelését szolgáló hidrogeológiai kapcsolatok vizsgálata, a morfológia és élővilág felmérése, a felszíni eredetű szennyezések feltárása és megelőzése, az eddigi egyéni szakmai és tudományos kutatások eredményeinek átadása a partnerek között, illetve közös felhasználása az intézkedések megállapításához.

Az eredmények lehetővé teszik a világörökség részét képező összefüggő barlangrendszerek alaposabb megismerését, és ezzel hosszú távú fenntarthatóságát, kezelését. Ennek érdekében a következő vizsgálatokat végzik el: környezetföldtani vizsgálatok, bioindikációs fajmeghatározás, mikroklíma mérések, barlangi üledék kormeghatározása, hidrogeológiai vizsgálatok és háromdimenziós mérések (barlangi és felszíni szkennelés, térképezés).


Karszt Határon túli partner


A határon túli partner az SOPSR 2000-ben alakult állami természetvédelem a Környezetvédelmi Minisztérium költségvetési szerve. Működési területe szlovákia egész területére kiterjed. Főként természet és tájvédelemmel kapcsolatos tevékenységeket folytat, beleszámítva a barlangok kezelését és a szabadon élő állatok és növények kereskedelmét.


Letölthető anyagok

A projektnyitó rendezvény előadásai:

HUSK_projektek

HUSK_termvédelem

HUSK_aggtelek

Kapcsolódó közbeszerzések:

AF nyomda

AF Projektmenedzsment

AF Kommunikációs feladatok

AF folyós monitoring eszköz

AF kutatási eszköz barlang

A zárórendezvény előadásai:

Szél Barlangi 2014

Projektzáró GP GL

Aggtelek 2014 08 21

Sajtóközlemények:

Barlang nyitó sajtokozlemény

Barlang záró sajtóközlemény rövid

Sajtómegjelenések:

www.mon.hu - Kétmillió eurós fejlesztés Aggteleken szlovák együttműködéssel

www.hajdupress.hu - Valami történni fog Aggteleken!

zipp.hu - Kétmillió eurós fejlesztés Aggteleken szlovák együttműködéssel

hvg.hu - Eurószázezreket kapnak a bevándorló farkasok és hiúzok

www.felvidek.ma - Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai projektzáró rendezvénye

www.hirado.hu - Aggtelek: ezek a vizsgálatok különleges eredményeket adtak

orientpress.hu - Aggtelek: ez még a kutatókat is meglepte

hir6.hu - Ezek a vizsgálatok különleges eredményeket adtak

www.sajomente.hu - Az Aggteleki-Karszt és a Szlovák-Karszt világörökség barlangjainak kezelése

www.felvidek.ma - Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt világörökség barlangjainak kezelése


Karszt védelem záró hirdetmények

 

Tájékoztató szerződés teljesítéséről - Projektmenedzsment, Strategis

Tájékoztató szerződés teljesítéséről - PR, Press-Con Team

Tájékoztató szerződés teljesítéséről - Nyomda, Garamond

Tájékoztató szerződés teljesítéséről - Kutatás, 3_ rész - Karst Survey

Tájékoztató szerződés teljesítéséről - Barlang, Aqua-Terra

   
 
2021. 02. 23. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
Magyar Nemzeti Parkok

Világörökség
ANP Turisztikai Honlapja
 
 
 
 
 
 
Programok-Programs
    
Megérkezett!
Időjárás

Találat..
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás