magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:

3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
fax: 48/506-001
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
Aggteleki- és Szlovák karszt védelme
 
SAJTÓKÖZLEMÉNY
 
Aggteleki- és Szlovák-karszt védelme
 
Az ANPI és a SOPSR együttműködésében, a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programon (2007-2013) belül megvalósuló program célja az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjainak közös kezelését szolgáló hidrogeológiai kapcsolatok vizsgálata, a morfológia és élővilág felmérése, a felszíni eredetű szennyeződések feltárása és megelőzése, az eddigi egyéni szakmai és tudományos kutatások eredményeinek átadása a partnerek között, illetve azok közös felhasználása az intézkedések megállapításához.
   
 
          
 
„Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt világörökség barlangjainak kezelése“ nevű projekt (HUSK/1101/2.2.1/0180) vezető partnere az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, külföldi partnere a Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky. Az elnyert támogatás teljes összege: 562 518 EUR.
 
A világörökség részét képező Szlovák- és Aggteleki-karszt egyazon földrajzi tájhoz tartozó összefüggő védett terület, amely két ország területén helyezkedik el. Geológiailag, vízrajzilag, klimatológiailag, növényföldrajzilag egyaránt egységet képez, s így megőrzése és védelme is csak együttes munkával biztosítható. A karszt barlangjait alakító, az országhatárt átlépő, gyakran felszíni vízfolyásként jelentkező karsztvíz-rendszerek hidrológiai egységet alkotnak, földalatti összeköttetéseik már részben igazoltak is. A nyílt karszt felszíneken számos szennyező forrás van, ami a karszt összefüggő vízrendszerén keresztül szennyezi mind a szlovák, mind a magyar oldalon a barlangjáratokat. A határon átterjedő szennyezések megelőzése, csökkentése kizárólag összehangolt intézkedésekkel lehetséges. A közös megvalósítás során nem egymással konkuráló pontszerű fejlesztésekről van szó, hanem egymást kiegészítő, egymáshoz kapcsolódó átfogó vizsgálatokról.
 
A projekt átfogó célja az érintett barlangrendszerek abiotikus és biotikus értékeinek megőrzése, hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása.
 A projekt specifikus céljai: a barlangok közös kezelését szolgáló hidrogeológiai kapcsolatok vizsgálata, a morfológia és élővilág felmérése, a felszíni eredetű szennyezések feltárása és megelőzése, az eddigi egyéni szakmai és tudományos kutatások eredményeinek átadása a partnerek között, illetve közös felhasználása az intézkedések megállapításához.
 
Az eredmények lehetővé teszik a világörökség részét képező összefüggő barlangrendszerek alaposabb megismerését, és ezzel hosszú távú fenntarthatóságát, kezelését. Ennek érdekében a következő vizsgálatokat végzik el: környezetföldtani vizsgálatok, bioindikációs fajmeghatározás, mikroklíma mérések, barlangi üledék kormeghatározása, hidrogeológiai vizsgálatok és háromdimenziós mérések (barlangi és felszíni szkennelés, térképezés).
 
További információ a projektről: 
 
Kelemen Tímea 
pályázati projekt koordinátor, ANPI 
Tel: +36 48 506 000, Fax: +36 48 506 000 
Mobil: +36 30 370 13 33 
 

 
   
 
2013.10.04.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás