magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:

3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
fax: 48/506-001
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» A martonyi Háromhegyi Pálos templom - és kolostorom
A martonyi Háromhegyi Pálos templom - és kolostorom
 


A martonyi Háromhegyi Pálos templom- és kolostorrom

 

Az Aggteleki Nemzeti Park déli részén, a Szalonna-Rudabányai-hegység területén, Martonyi községtől kb. 3,5 km-re található a Háromhegyi Pálos templom- és kolostorrom. Amely az ANP területén -a Szádvár mellett- a legjelentősebb középkori épület, országos jelentőségű műemlék, a nemzeti vagyon része.

(2011. évi CXCVI. törvény - a nemzeti vagyonról - 2. sz. melléklet. - III. Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülő műemlékek és műemlékegyüttesek - 88. sorszám)

 

 

A Martonyi Háromhegyi pálos templom és kolostorrom - Aggteleki nemzeti Park


A pálosok 
az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetes rendként 1308-ban Gentilis bíboros közbenjárására kaptak pápai megerősítést, és kezdték el működésüket. Ezt követően kezdettt a rend fejlődni, 

A később már számos kolostorral rendelkezett a rend az ország területén. Ilyen például a Bükk-hegységebn Miskolc közelében lévő szentléleki, vagy a kurityáni kolostor illetve a Szlovákia területén lévő gombaszögi Pálos kolostorrom. Jelenlegi központjuk Lengyelországban található.
 

A Martonyi Háromhegyi pálos templom és kolostorrom rekonstrukció I. - Aggteleki nemzeti ParkA kolostor története röviden:

A korábbi ismeretek szerint háromhegyi kolostort 1341-ben a Martonyi nemesek, (Tekes fiai) alapították, de ez valójában az első irásos emlék dátuma. A tényleges alapítás ennél valószínűleg korábban történt.

1399-ben Szalonnai István és fiai birtokolják. A Boldogságos Szűz tiszteletére emelt templom szentélyének három oltárát 1411-ben János egri segédpüspök szentelte fel.
A törökkel vívott háborúval kapcsolatos változások a kolostor sorsát is megpecsételték. A végeken a hagyományos feudális rend megszűntével, a nemesek támogatásának csökkenése vagy talán a török betörések miatt 1550 körül vált lakatlanná, minden jel arra utal hogy felgyújtották.

A templom épülete romokban, 2001 előtti időszakban

A kolostor 2001 előtt (Fotó: Hadobás S. - A Bódva- völgy építészeti emlékei - 2013)

Az elkövetkező évszázadok során a magára hagyott kolostort körbevette, és benőtte az erdő. a pálosok emlékt csak a környező területeken egyes dűlőinek neve őrizte.
Az 1970-es évek közepéig senki nem foglalkozott a rommal. Ekkor kezdeményezték először megóvását, de a illetékes műemléékvédelmi hatóság az aránytalan nagy költségre hivatkozva nem javasolta a beavatkozást. 1987-ben ismét előkerült a az épület együttes megmentésének kérdése, de mindössze egy meg nem valósított állagmegóvási tervig jutott a kezdeményezés.
 

A Martonyi Háromhegyi pálos templom és kolostorrom rekonstrukció II. - Aggteleki nemzeti Park

Jelen és jövő:

Az 1997 év végén a Magyar Állam tulajdonába, valamint az Aggtelek Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe került a műemlék, melynek sorsa majd 500 év pusztulás után, mostanra rendeződni látszik.
A mentéshez szükséges előkészületek abba a stádiumba jutottak, hogy 2001-ben megkezdődött az építészeti állagmegóvás. Ezzel lehetővé válik később a műemlék fennmaradása hasznosítása, és bemutathatóságának biztosítása.
A régészeti ásatások számos faragott kő maradványt hoztak a felszínre, így a rekonstrukció során a lehetőséghez mérten az eredeti állapot helyreállítása az elérendő cél. 

A Martonyi kolostor a Pálos rendhez kapcsolható legjobb állapotban megmaradt épületegyüttese az országnak. A templomhajó orom- és oldalfalai állnak. De ami a legfontosabb, hogy építésztileg rekonstrukcióra alkalmas. Aki korábban személyes ismeretségbe került a műemlékkel, azoknak kis csalódást okozhat az, hogy a templom belsejében álló két hatalmas bükkfát időközben kivágták. A mintegy 140-150 éves fák veszélyeztették a 18-20 méter magasan álló oromfalakat, illetve a tetőszerkezet rekonstrukciójának is akadályai voltak így egyéb alternatíva hiányában el kellet távolítani őket. A két fa kivágása romból önmagában is egy rendkívül látványos, de nem kockázatmentes beavatkozás volt, amelyról egyébként az MTV egy dokumentum filmet is forgatott)

 
 A fák kivágásról szóló videó a képre kattintva elérhető. (Zsomboly Kft., Miskolc)
 
 
 

Eddig az építészeti megvalósításból a templomhajó külső építészeti rekonstrukciója, készült el. A tetőszerkezet, a zsindely fedés valamint az oromfalak stabilizálása, támpillérek felépítése a faragott kőelemek pótlásával. Valamint a feltárásra és konzerválásra került a kolostor lakórészének kerengő folyosója. A továbblépésből szükséges tervekből pedig rendelkezésre áll a templom szentélyének szerkeziti rekonstrukciós terve.

A következő rekonstrukciós szakasz során a tervek szerint a szentély rekonstrukció kivitelezése, és a templombelső tervezését foglalja magában. Ennek megvalósítása még a finanszírozás hiánya miatt várat magára.
 
A rekonstrukció nagy lépései mellett, időnként lehetőség volt kisebb volumenű -de hasznos- beavatkozásokra.
Feltárásra került a kolostor területén a kerengő folyosó és udvar. Illetve a a feltárás során felszabadult falak állagmegóvása is megtörtént. 
Itt köszönnénk meg a Lassenberger-Knauf Kft. támogató közreműködését,  a speciális minőségi falazóanyag biztosítását.
 
2014/2015 évben - a Belügyminisztérium által kiírt Műemlékek gondozása start mintaprogram keretén belül megtörtént a sekrestye régészeti feltárása, falainak konzerválása,  a káptalan terem és külső felrészének régészeti feltárása, illetve a szentély lábazatainak rekonstrukciója, a támpillérek indító faragott köveinek pótlása.
 A közfoglalkoztatás keretein belül, helyi munkaerővel végzett tevékenység látványos előrelépés volt amely amellett hogy többet láttat a történelmünk egy jelentős darabjából, újabb  régészeti információkkal is szolgált  segítve a további rekonstrukciós munkákat, illetve újabb pusztulásra ítélt ffalrészeket sikerült megmenteni, helyreállítani.
 
A martonyi Pálos templom rekonstrukciós ábrája - Aggteleki Nemzeti Park
A  templom rekonstrukciós tervének részlete
 
 
 
A pálos renddel kapcsolatban az interneten:

www.palosrend.hu
 

A rom a rekonstrukciós munkák előtt

Tovább a Galáriába >>>

 


Látogasson el az Aggteleki Nemzeti Park Hivatalos Turisztikai Honlapjára!
   
 
1119618321 Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás