magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:

3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
fax: 48/506-001
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» Gömörszőlős
Gömörszőlős
 


Putnoki-dombság lankái között meghúzódó közel 100 lelkes kistelepülés az Aggtelek–Putnok útvonal mentén egy rövid bekötőúttal közelíthető meg Kelemér község irányából.

A gyönyörű természeti környezetben fekvő zsákfalucskát az országos kék túra útvonala is érinti.

A kora középkor óta folyamatosan lakott település elzártságánál fogva számos kulturális és természeti értéket őriz, s a falu hangulatában sok minden tükröződik vissza a régi, „paraszti" világból. Itt indította el a miskolci Ökológiai Intézet Alapítvány „Gömörszőlős, egy fenntartható falu" címen nemzetközileg is ismertté vált programját.
A falu már meglevő értékei és e munka eredményei együttesen biztosítják a látogatók számára, hogy kellemesen és hasznosan töltsék el itt az időt a következő helyszíneken:

A falu népi lakóházai, gazdasági épületei a tradicionális építkezés gyönyörű példái, melyek egységes faluképet alkotva mindmáig megőrződtek. A kézzel hasított agyagpalával fedett tornyú, műemlék református templom régi berendezésével, festett, kazettás mennyezetével magán hordozza a hajdani gömöri templomok jellegzetességeit.

A falu három néprajzi gyűjteményében (melyek közül egy szabadtéri) hagyományos közlekedési és gazdálkodási eszközöket, a parasztcsaládok mindennapi eszközeit, és egy ezermester gazdálkodó szép famunkáit tekintheti meg a látogató.
A Kisgaléria gömöri képzőművészek és alkotótáborok kiállításainak ad otthont. Az ipartörténeti jelentőségű Gyapjúfeldolgozó Műhely csaknem százéves gépekkel dolgozik és a szövőműhellyel együtt szintén nyitva áll a vendégek előtt. Ugyancsak itt zajlik a gyapjú-alapanyagú kézműves technikák oktatása is.

Az Ökológiai Intézet oktató központjában az érdeklődők a gyakorlatban ismerkedhetnek meg számos környezetbarát berendezéssel (pl. napkollektorok, komposztáló toalettek, egyedi szennyvíztisztító berendezés, faelgázosító kazán). A biogazdaságban pedig a „bio kertművelés" fortélyaiba nyerhetünk betekintést, és néhány hagyományos állatfajta (szürke marha, mangalica sertések) is bemutatásra kerül.

Az alábbi programjainkat szakvezetéssel, magyar, angol és francia nyelven kínáljuk, kizárólag előzetes megbeszélés alapján.

tel: 48/435-016

• Gömörszőlősi faluséta
(néprajzi gyűjtemény, gyapjúfeldolgozó, népi műemlékek, templom) Időtartam: 2-2.5 óra
• Természetismereti túra Gömörszőlős határában

A séta a település hagyományos mezőgazdasági területei és a hajdani kenderáztatók mellett elhaladva egy extenzív gyümölcsösön és erdőn-mezőn keresztül vezet. Hossza: 6 km

• Irodalmi séta a Tompa-fához
Tompa Mihály életének, munkásságának ismertetése, valamint az általa versbe foglalt gömöri mondák és „Virágregék" felidézése. Hossza: 3,5 km. Időtartam: 3 óra
• Nemezelés-oktatás

   
 
1119622235 Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás