magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:

3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
fax: 48/506-001
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» Pályázatok » KEOP » A barlangok világítás korszerűsítése
A barlangok világítás korszerűsítése
 
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság pályázatot nyújtott be a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) konstrukció keretén belül,
 
 
 
„A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakulását és terjedését minimalizáló átalakításának megvalósítása az Aggteleki Nemzeti Park területén” címmel.
 
KEOP-2009-3.1.2
 
Véget ért az élettelen természeti értékek megőrzését segítő beruházás az Aggteleki Nemzeti Parkban, ahol a fejlesztésnek köszönhetően 4 barlang(szakasz)ban valósult meg a világításkorszerűsítés. A projekt 2011-ben kezdődött és a megítélt 198 millió Ft-os támogatásból 154.588.000 Ft-ot használt fel az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság.
A projekt európai uniós támogatással, az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében (azonosító szám: KEOP-3.1.2/2F/09-2010-0022) valósult meg.
 
A sikeresen zárult projekt az élettelen természeti értékek, vagyis barlang(szakasz)ok és a hozzájuk kapcsolódó élővilág hatékony, korszerű megőrzését, rehabilitációját célozta meg. A beruházásnak köszönhetően az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság területén a barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakulását és terjedését minimalizáló átalakításának megvalósítása valósult meg – a régi lámpatestek
helyére, korszerű, LED-es technológiával működő fényforrások kerültek felszerelésre.
 
A megvalósítási munkák eredményeként teljesült az érintett szakaszok rekonstrukciója, melyek ünnepélyes átadására – egyúttal a projekt sajtónyilvános zárórendezvényére –
2013. 02. 24-én 10.00 órakor kerül sor.
 
 
 
 
Jelen projekt célja, az élettelen természeti értékek és az ezekhez kapcsolódó élővilág hatékony és korszerű megőrzése, rehabilitációja.
 
A projekt közvetlen célja a barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása, valamint az érintett barlangokban kialakult lámpaflóra terjedésének minimalizálása, megakadályozása az alábbi helyszíneken:
 
A Baradla-barlang Aggteleki kivilágított szakasza
A Baradla-barlang Vörös-tó – Jósvafő között lévő kivilágított szakasza
A Vass Imre-barlang kivilágított szakasza
A Rákóczi-barlang kivilágított szakasza
 
 
 
A projekt megvalósulásának főbb közvetlen céljai között említhetjük az alábbiakat:
 
  • a barlang élővilágának védelme (denevérek és a barlangi képződmények védelmének biztosítása),
  • a Nemzeti Park értékeinek hatékonyabb megőrzése és jobb megismertetése,
  • hazánk Natura 2000 területekkel és fajokkal kapcsolatos vállalásának és kötelezettségének biztosítása,
  • hazánk a Világörökségi státuszhoz kapcsolatos vállalása és kötelezettsége,
  • a felhasznált villamos energia összteljesítmény csökkenése,
  • az ANPI villamos energia használat költségének csökkenése.
  • A projekt teljes költségvetése: 247 496 931 Ft.
 
 
Jelen projekt keretében a Baradla-barlang aggteleki, a Vörös-tó – Jósvafő közötti, továbbá a Vass Imre-barlang, illetve a Rákócz-barlang kivilágított szakaszán a díszvilágítási lámpatestek cseréje történik meg korszerű LED-es típusokra a meglévő világítási kábelhálózat érintetlenül hagyása mellett.
 
Ezen kívül a Baradla-barlang aggteleki kivilágított szakaszán a világítási működtető áramkörök korszerűsítése is megtörténik, mely kiterjed valamennyi nyomógomb, kezelőpult cseréjére.
 
 
 
 
 
Elavult, nagy energia felhasználású lámpatest a Baradla-barlangban.
 
 
 
Valamint a Rákóczi-barlangban valamennyi lámpatest esetében a lámpabekötő kábelszakasz (régi GT típusú kábel) cseréje valósul meg.
 
A beruházás mindösszesen 4 ha területet, 3 730 m hosszúságú barlangjáratot érint, mely 771 db hagyományos izzót tartalmazó világítási rendszer korszerű, LED technikára történő áttérését jelenti.
A projekt megvalósításának közvetlen és közvetett eredményei egyaránt lesznek. Közvetlen eredményei közé tartozik a kivilágított barlangok, illetve barlangszakaszok világítási rendszereinek energiatakarékossá válása.
A fent említett közvetlen eredmények mellett a következő közvetett eredmények valósulhatnak meg a projekt során. A korszerű világítás hatására minimalizálódhat az érintett barlangokban, barlangszakaszokban a lámpaflóra terjedése.
 
 
 
Lámpflóra - a nagyteljesítményű világítás eredménye
 
A LED fényforrások fényáram/felvett teljesítmény értéke miatt a felvett teljesítmény kisebb hányada alakul át hővé, nagyobb fényerő mellett, mint a hagyományos izzók esetében, mely a lámpaflóra kialakulásának nem kedvez. Ezáltal a képződmények károsodása nem következik be a megvilágítás hatására, így a barlang természeti állapota megőrizhető, az új világítási rendszernek köszönhetően a természeti állapot hosszútávon fenntartható. Az új rendszer kiépítését követően az átfogó vegyszeres kezeléssel eltávolított lámpaflóra újra elterjedni nem tud.
 
A projekt megvalósulása után az egyes helyszínek kizárólag karbantartási munkálatokat igényelnek, melynek költségei elhanyagolhatóak, így önmagában biztosítják a hosszú távú fennmaradásukat.
 
A jelenlegi állapot megtartása további problémát jelent arra vonatkozólag, hogy az Európai Bizottság 2016-ig szóló rendelete fokozatosan megtiltja a hagyományos izzók forgalomba hozatalát. 2009. szeptember 1-től elsőként a 100 wattnál, 2010 őszétől pedig a 60 wattnál erősebb "körteizzókat" tiltja ki az üzletek polcairól. Ekkortól tehát kizárólag gáz kisülésű fényforrásokat (fénycső) és LED-es fényforrásokat vásárolhatunk majd az Európai Unió piacán, ezzel lehetetlenné téve a jelenlegi állapot szerinti barlangok üzemeltetését.
 
 
 
Régi korszerűtlen kapcsolópult a Baradla-barlangban
 
   
 
2021. 02. 23. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás