magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:

3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
fax: 48/506-001
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» Pályázatok » HUSK » Értékőrző magtárak
Értékőrző magtárak
 


Értékőrző Magtárak,
Műemlékek a turizmus szolgálatában 

Magyarország- Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007- 2013

HU-SK 2008/01/1.3.1./0046 sz. fejlesztés

2010. március 26-án került sor a Magyarország-Szlovákia Hátáron Átnyúló Együttműködési Program támogatásával megvalósuló fejlesztés társadalmasításának jelentős állomását képező fejlesztés-ismertető konferenciára.

Pályázók:

Vezető partner:  Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Határon túli partner:  ALMA - Centrum obnovy a ochrany ľudovej architektúry a tradícií Gemera

Megvalósulási helyszín: 
Bódvaszilas

Jablonov nad Turnou

A fejlesztés tárgya:

A műemléki oltalom  alatt álló bódvaszilasi uradalmi épület funkcióváltása, ökoturisztikai hasznosíthatósága érdekében történő rekonstrukciója. Művészetek Magtára elnevezéssel látogatóközpont kialakítása. Valamint a szintén műemléki oltalom alatt álló szádalmási uradalmi épület funkcióváltása érdekében történő rekonstrukciója. Szádalmási Cellárium elnevezéssel gasztronómiai, borturisztikai és képzési központ, ökoturisztikai szolgáltató és látogatóközpont kialakítása. 

A program teljes költségvetése:  2.041.006 EUR

ERDF (Európai Regionális Fejlesztési Alap) támogatás:        1.695.394 EUR

A Vezető partner, ANPI költségvetése:

            ERDF támogatás:                                                         945.636  Euró (85%)

            Hazai társfinanszírozás:                                             166.877  Euró (15%)

A Határon túli partner, ALMA - Centrum obnovy a ochrany ľudovej architektúry a tradícií Gemera költségvetése:

            ERDF támogatás:                                                          749.757 EUR (80,75%)

            Hazai társfinanszírozás:                                              132.310 EUR (14,25%)

            Önerő:                                                                            46.424 Euró (5%)

Az egykori Torna-vármegye jelentős része tartozott az Esterházy-uradalomhoz. Gazdaságaikról nemcsak kastélyok és udvarházak, hanem gazdasági épületek is tanúskodnak. Közülük is kiemelkednek időtállóságukkal, klasszikusan kiérlelt építészeti megoldásaikkal a 18. század végén épített magtárak. Kettő közülük szinte épségben vészelte át a második világháborút követő évtizedeket, nem utolsósorban kiváló építésének köszönhetően.

A szádalmási „Glanárium” tetőszerkezete jórészt eredeti, ezáltal alkalmat nyújt a bódvaszilasi magtár átépített tetőzetének autentikus rekonstrukciójára. A közelmúltban mindkét épület műemléki oltalom alá került, de ez a jogi lépés természetesen nem oldja meg az állagvédelemmel és rekonstrukcióval kapcsolatos feladatokat.

A műemléképületek hosszú távú fenntarthatóságának kulcsa a megfelelő funkció kiválasztása. A kérdéses magtárépületek eredeti funkciója nem, vagy csak részben – pl. borospince – állítható helyre, hiszen ilyen irányú igény helyben nincs, ill. egyéb, korszerű, alacsony költségigényű épületszerkezetekkel megoldható.

Az új funkció meg kell, hogy feleljen a következő kritériumoknak: emlékeztessen az eredeti funkcióra, ill. az néhány eredeti eszköz révén bemutatható legyen, az épület értékei a széles nyilvánosság számára bemutathatók legyenek, biztosítható legyen a közgazdasági fenntarthatóság, biztosítható legyen az elérhető legteljesebb esélyegyenlőség az épület külső és belső megjelenésének károsítása nélkül.

A szádalmási „Glanárium” elsősorban a hagyományos tájgazdálkodás, az újraéledő szőlő- és gyümölcskultúra, a gasztronómiai hagyományok és a hozzá kapcsolódó kézművesmesterségek (hordókészítés, szeszlepárlás, gyümölcsaszalás, savanyítás, tűzhelyépítés stb.) megőrzését és bemutatását vállalja fel, ily módon a táj materiális termékeit míg a bódvaszilasi magtár a táj kínálta immateriális javakat, azok művészi megjelenítését és ökoturisztikai hasznosítását célozza meg.

A bódvaszilasi „Művészetek Magtára” egyszerre kíván művészeti alkotótérként funkcionálni és egyszersmind a befogadás helyszínévé is válni. Állandó és időszakos kiállításokon foglalja össze a Gömör-Tornai Karszt ihlette művészeti alkotásokat, az egykor és most itt élő művészek pályarajzát a szépirodalom, képző- és iparművészet, építészet, színház-, film- és zeneművészet tárgykörében.

A közös megvalósítás során nem egymással konkuráló pontszerű fejlesztések jönnek létre, hanem egymást kiegészítő, egymáshoz kapcsolódó, akár egyetlen turisztikai programcsomagban (pl. Gömör-Torna népi hagyományai és művészete) kiajánlható ökoturisztikai termékről.

   
 
2021. 02. 23. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás