magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Őrszolgálat
 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
 
 
Polgári természetőr jelvény
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:

3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
fax: 48/506-001
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» Védett természeti értékek » Védett növények
Védett növények
 
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén változatos élőhelyek egész sora található, azok természetes társulásainak ritka növényfajaival.
 
A Északi-középhegység és az Alföld találkozásánál kis tengerszinfeletti magasságban a Tisza, Bodrog-folyó vízjárása alakította, holtágakkal tarkított síksága a síkvidéki erdők és a mocsárvilág társulásainak, növényvilágának adnak otthont. A folyók partszegélyeit kemény- és puhafás ligeterdők kísérik. 
 
A Zemplén vulkanikus, míg az Aggteleki-karszt zömében mészkő alapkőzeten kialakult növényzetét a hegyvidék különböző földrajzi helyzetű, kitettségű teszik vátozatossá. A gyepfoltokkal tagolt erdők számos eltűnő félben lévő élőlelyeket őriznektek meg.
 
A Kárpátok közelsége is nyomot hagy a terület növényvilágában. A szurdokok, hűvös klímájú szűk patakvölgyekben pléldául a kárpáti flórelemek is helyet kapnak. De emellett a például a déli kitettségű sekény talajtakaróval bíró, vagy fedetlen karsztos területeken a melegkedvelő növényzet számára biztosít élőhelyet. A változatos mikroklíma, és talajviszonyok refugiumai letűnt idők növényeinek biztosították a túlélést. 
A két hegység között alacsonyabb térszínekkel, a patakokkal szabdalt dombvidék terül el. A domvidék erdői között szteprétek,  kaszálórétek, míg a patakvölgyekban magaskórósok társulások, éger ligetek találhatók.

   
 
2021. 02. 23. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás