magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Facebook

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookon!

 
Natura 2000 területek fenntartási tervei

  NATURA 2000 TERÜLETEK FENNTARTÁSI TERVEI
 
A pályázatot támogatta:


 
Natura2000 bejelentő lap
Gazdálkodók figyelmébe!
 
A Natura2000 területek esetén  kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal korábban be kell jelenteni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál:

3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
fax: 48/506-001
 
 
 
Közadatkereső
Kérdőív
Melyik legszebb látogatható barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban?
Baradla-barlang
Vass Imre-barlang
Meteor-barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Nem tudom, még nem láttam mindegyiket...
» Pályázati támogatások » Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program » Zemplén
Zemplén
 

Alapadatok

A projekt címe: Komplex élőhely-fejlesztés a Zempléni Tájegység területén
A projekt kódja: KEHOP-4.1.0-15-2016-00028 
Kedvezményezett: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
A projekt megvalósításának kezdete: 2016. 10. 01.
A projekt megvalósításának vége: 2020.09.30.
A támogatás összege: 1 237 291 478 Ft   (100 %  támogatás intenzitás)

 

További információ a projektről:

Hordós-Nagy Zsuzsa
pályázatkezelési koordinátor, projektmenedzser
Tel: +36 48 506 000, Fax: +36 48 506 001
Mobil: +36 30 370 13 33
E-mail: hordosnagyzsuzsa.anpi@gmail.com

 

Felházi László
osztályvezető, szakmai vezető
Tel: +36 48 506 000, Fax: +36 48 506 001
Mobil: +36 30 519 10 96

 

A projekt leírása

Az Aggteleki Nemzeti Park, hasonlóan a világ és hazánk többi nemzeti parkjához és egyéb örökségvédelemmel foglalkozó intézményéhez, a természeti és kulturális információk feltárásával, megőrzésével és hasznosításával, a társadalom felé való közvetítésével is foglalkozik. Ez a tevékenysége akkor sikeres, ha a három feladatot integráltan képes elvégezni.

A természetvédelem egyik legfontosabb feladata a vadon élő állatok és növények élőhelyeinek megóvása, a tájképi értékek védelme, illetve állapotuk romlása esetén a természetközeli állapot helyreállítása, rekonstrukciója vagy rehabilitációja. Ez egyaránt érinti a hazai (védett és fokozottan védett) fajokat, valamint az Európai Unióban védelmet élvező (közösségi jelentőségű) fajokat és élőhelyeket, továbbá a különböző szinten (országos, helyi jelentőségű) védett természeti területeket.

Az ANPI az alapító dokumentumában és a munkatervében megfogalmazott feladatok végrehajtásával komoly eredményeket ért el az élőhelyek napjainkban még kedvező természeti állapotának megőrzésében, a védett és fokozottan védett fajok állományainak fenntartásában, a környezeti károk megelőzésében.

A projekt szempontjából kiinduló helyzet és annak problémái két tényező - az emberi beavatkozások, továbbá az éghajlati és természeti hatások jelentős változása - tartós hatására alakultak ki. A problémák megoldása nem csak szükségszerű, de halaszthatatlan is a további, beavatkozás hiányában szinte törvényszerűen bekövetkező, a káros hatások gyorsuló tendenciája miatt az idő elteltével egyre növekvő károk megelőzése érdekében.

 

A területhez kapcsolódó problémák komplexek, a projekt megvalósításával ezeket tervezzük megoldani. A célterület természetvédelmi helyzetét, élőhelyeit, élővilágát érintő főbb problémák:

 • A vízi és vizes valamint az ártéri területek vízellátásának, vízvisszatartó képességének folyamatos romlásából adódó problémák, különös tekintettel a nyílt vízterületek, állandó és időszakos vízborítású vízfelületek, kisvizes élőhelyek területének, számának csökkenésére.
 • Az ártéri területek élőhely- és tájszerkezetének és élővilág-struktúrájának nagy mértékű megváltozásából eredő problémái, kiemelt tekintettel a nyílt gyepfelszínek folyamatos csökkenésére és az ártéri erdők természetességi állapotának romlásával, faji és szerkezeti összetételével, élőhelyi változatosságával kapcsolatos problémákra.
 • Dombvidéki, hegyvidéki erdőket és erdei élőhelyeket érintő problémák, különös tekintettel az inváziós és idegenhonos fajok jelenlétére.
 • Az élőhelyek kezeléshez, a kezelések hatásának monitorozásához szükséges infrastrukturális háttér hiányával kapcsolatos problémák, különös tekintettel a kezelési tevékenységhez szükséges telephelyek, gépi eszközök és monitoring eszközök hiányára.

 

A fenti problémák komplex kezelését, a célterületek egészséges célterülete természeti állapotának helyreállítását, megőrzését célozza a projekt.

 

A projekt alapvető célja az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Zempléni Tájegységében található védett, illetve Natura 2000 élőhelyek ökológiai állapotának javítása, élőhely-fejlesztési és területkezelési tevékenységekkel.

A projekt célja a természetvédelmi erdőkezeléshez és a védett gyepek becserjésedésének megelőzéséhez szükséges infrastruktúra fejlesztése, a szükséges kezelések végrehajtása, ezáltal a projekt célterülete természeti állapotának helyreállítása és hatékony megőrzése. A beruházás elemei elősegítik a természeti környezet több száz évvel ezelőtti egészséges állapotának a helyreállítását, illetve azt, hogy a terület ökoszisztémája javuljon és az eddigieknél élhetőbb területet biztosítson a ott jelenlévő növény és állatvilágnak.

Hosszútávú célkitűzésként jelenik meg az Aggteleki Nemzeti Park kezelésében lévő, a Zempléni Tájegységben található erdők és gyepek természetvédelmi célú fenntartása.

A projekt célterülete a természetvédelmi jellegű területkezeléssel érintett területek. A projekt keretében konkrét beavatkozás mindösszesen 1.307 ha-on történik, melyek Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Fony, Mogyoróska, Olaszliszka, Regéc, Sároraljaújhely, Szegi, Tarcal, Tiszaladány és Tokaj, településeket érintik.

 

Összességében a projekt lehetővé teszi a természetvédelmi és világörökségi kezelési tervben megfogalmazott természetvédelmi célkitűzések megvalósítását, amely a Natura 2000 célkitűzések figyelembe vételével történik. A területre vonatkozó természetvédelmi célkitűzések a következők:

 • A mocsárrétek, hínár-állományok és a puha- és keményfás ligeterdők  megőrzése és fenntartása;
 • A terület természetes és természetközeli erdeinek fenntartása, felújítása, az erdők természetes folyamatainak (erdődinamika, szukcesszió, regeneráció) elősegítése, a tájidegen fafajú erdők természet-közelivé alakítása, a monokultúrák felszámolása;
 • A természetes élővilágot veszélyeztető idegen, invazív fajok visszaszorítása;
 • Az élőlényközösségek, valamint az ökológiai rendszerek természetes állapotban történő megőrzése, faj- és egyedszámuk bővítése, a természetes állapotokra jellemző biodiverzitás fenntartása;
 • A védett és fokozottan védett, közösségi jelentőségű illetve veszélyeztetett állatfajok és életközösségeik megőrzése, zavartalanságuk és életfeltételeik biztosítása;
 • A természetes ökológiai rendszerekben a maximális természetes diverzitású állapot fenntartása;
 • A természetközeli állapotok megőrzése mellett a természettudományos kutatások elősegítése.

 

A fejlesztés keretében megvalósítandó szakmai tevékenységek:

a; Erdei élőhelyek rekonstrukciója

    a. Idegenhonos és inváziós fa- és cserjefajok visszaszorítása

    b. Őshonos állományok szerkezetének javítása, szerkezeti változatosságának növelését 171,0808 ha-on vállaljuk.

    c. Egyéb erdei élőhelyek helyreállítása (nyiladékok, tisztások)

 

b; Természetes (és féltermészetes) gyepek, fás legelős élőhelyek rekonstrukciója

    a. Az inváziós fafajok visszaszorítása

    b. szukcessziós folyamatok szabályozása

    c. gyalogakác állományok visszaszorítása

    d. gyepek helyreállítása

 

c; Szántók helyreállítása, természetközeli művelési módok alkalmazása

    a. Inváziós és szukcessziós folyamatok visszaszorítása.

    b. Természetközeli művelési módok alkalmazása

 

d; Kisvizes élőhelyek rekonstrukciója

    a. Kisvizes élőhelyek kotrása

    b. A vízi élőhelyek és életközösségek part menti sávjának inváziós növényfajoktól történő mentesítése

    c. Utak helyreállítása a kisvizes élőhelyek rekonstrukciójával összefüggésben 

 

   
   
   
   

 

   
 
2020. 11. 18. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
Magyar Nemzeti Parkok

Világörökség
ANP Turisztikai Honlapja
 
 
 
 
 
 
Programok-Programs
    
Megérkezett!
Megrendelhető az Új magyar fűvészkönyv II. kötete! >>>
 Új magyar fűvészköny
Időjárás

Találat..
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design
PageRank Kereső optimalizálás